hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Grúziától Franciaországig ér a magyar kolbászmérgezés

Gyakorlatilag bárhol elfordulhat megbetegedés annak az ételmérgezésnek következtében, amire a tisztiorvosi szolgálat figyelmeztette a hétvégén az egészégügyi szevezeteket.

Elképzelhető, hogy még a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja – közölte Sinkó-Káli Róber Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos az MTI-vel.

Korábban négy botulizmus megbetegedés – Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három – keltett riadalmat melyek hátterében egyaránt egy magyar termelő termékeit sejtik. Az élelmiszerhatóság közleménye szerint az egri kistermelő készítményei (szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben „guormand company” márkajelzéssel, Keksz Zsolt nevével jelzetten, bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolt belőlük. (Részletes terméklistát az élelmiszerhatóság honlapján találnak.)

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, ügyeleteket, sürgősségi betegellátó osztályokat a botulizmus előfordulásáról, illetve az esetlegesen várható további megbetegedésekről. Az embereket pedig arra kérik a hatóságok, hogy akik fogyasztottak ezekből a termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobják ki, vigyék magukkal az orvoshoz.

A botulizmus tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Ezek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. A később szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Az ÁNTSZ azt kérte, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet - hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátása - áll a közleményben, amelyben kiemelték: a betegség jellemzően élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.

FRISSÍTÉS (2014.06.23. 18:36):
Bizonyított tény, hogy a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak azokból a szarvasgombás zöldségkészítményekből, amelyek a botulizmus nevű betegséget okozhatják - pontosította előző napi közleményét hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, közölte az MTI.
Egyúttal idézték, Maroska Anikót, a szolnoki Hetényi kórház ápolási igazgatóját: hétfő délutánig egy személy kereste fel őket, tőle vért vettek, és elküldték az elemzést végző intézményhez.

hirdetés

Könyveink