hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gondok a mákkal és az étrend-kiegészítőkkel

Magyarországról leggyakrabban a mák magas morfintartalma és az étrend-kiegészítőkben talált tiltott anyagok miatt érkezik riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző-rendszerére (RASFF) - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MéBiH).

A hivatal adatai szerint összesen 72 esetben szerepelt magyar vonatkozású ügy a RASFF-bejelentésekben 2007-ben, szemben a 2006. évi 88 esettel. A RASFF-hoz érkező bejelentések többsége az élelmiszerekbe vagy takarmányokba került növényvédőszer-maradékra, nehézfémekre, mérgekre, vagy valamilyen betegséget okozó anyagokra vonatkozott. Tavaly a kifogásolt termékek 15 esetben származtak Magyarországról, a többi termék másik országból került hazánkba.
A MéBih által közölt adatok szerint az RASFF-hez 2007-ben -csakúgy, mint egy évvel korábban - a halakkal és az egyéb halászati termékekkel (kagylók, rákok) kapcsolatban érkezett a legtöbb riasztás. Ezt követték a húsokkal és húskészítményekkel, a zöldség- és gyümölcsfélékkel, valamint az élelmiszerrel érintkező anyagokkal - csomagolóanyagokkal, háztartási eszközökkel - kapcsolatos figyelmeztetések.
Az EU határain visszafordított szállítmányok legtöbbször dió- és mogyoróféléket tartalmaztak. Az iráni pisztáciával például évek óta sok probléma van magas aflatoxin-tartalma miatt - olvasható a hivatal közleményében.
A RASFF rendszerben valamennyi európai uniós tagállam, valamint számos európai szervezet vesz részt. A rendszer célja az Európai Bizottság sürgős értesítése, amennyiben az élelmiszerekből vagy takarmányokból eredő, az emberi egészséget veszélyeztető esetről szerez tudomást.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink