hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Géntesztüzlet szövődményekkel

A piac rámozdult a betegségekre való hajlamot azonosító DNS-tesztekre, ezek megbízhatóságát azonban kétségbe vonják a szakemberek – írja a Piac és Profit.

2013 végén az amerikai FDA (Élelmiszer és Gyógyszerhivatal) megvonta a működési engedélyt a 23andmMe nevű cégtől, mely addigra már félmillió vizsgálatot végzett – emlékeztet a lap. A kegyvesztést azzal indokolta a hivatal, hogy a cég nem tudta bizonyítani tesztjei hitelességét. Persze ez nem is könnyű feladat, ha hajlamokról beszélünk, melyek van manifesztálódnak, vagy nem. A betegség hajlamból vagy lesz kór, vagy nem.

Vannak megfigyelők, akik az FDA döntését alattomos húzásnak tartják, mely könnyen pontot tehet a közvetlen, fogyasztók számára árusított betegségjósló géntesztek bizniszére. Volt olyan kommentátor, aki a döntés mögött azt a beidegződést véli felfedezni, hogy az egyszeri polgárra nem lehet rábízni saját egészségi adatait, egy orvos jelenléte is szükséges annak megmagyarázásához, nehogy a tesztet megrendelő alany az eredmények láttán elhamarkodott döntésekre ragadtassa magát, rossz gyógyszereket szedjen, eredeti szándékától eltérve más szakmát válasszon, netán öngyilkos is legyen – olvasható a piacesprofit.hu-n.

(forrás: Piac & Profit)

cimkék

hirdetés

Könyveink