hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Futtában ellenőrzik, s már repülhet

A pilóták egészségi állapotának alaposabb ellenőrzését sürgeti a német repülésegészségügyi szakorvosok szövetsége – írja a magyarországi helyzetre is kitérve a Népszava.

A Die Welt című lap keddi összeállítása szerint a pilótákat rendszerint csupán egy orvos vizsgálja meg, akinek döntéseit nem ellenőrzi senki. Maga a vizsgálat sem több egy viszonylag széles körű belgyógyászati és szemorvosi állapotfelmérésnél, amelyet vérkép- és vizeletvizsgálat egészít ki. Rendszeres pszichológiai vizsgálatnak nem vetik alá a pilótákat. A lap szerint az is gond, hogy a pilóták szabadon választhatnak foglalkozás-egészségügyi szakorvost. Így az évek során "egyfajta bizalmi viszony alakul ki" közöttük.

A hazai gyakorlatról kérdezett és idézett pilóta szerint „egy általános egészségügyi állapotfelmérést kell elképzelni. A repülőorvos csak azt kérdezi meg, történt-e változás az életkörülményekben. Azaz a pilóta lelkiismeretére van bízva, hogy elmondja vagy eltitkolja-e az igazságot” – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink