hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Független kamaraként megkerülhetetlen tényező

A MOK új alalnöke, dr. Losonczy János, a Kelet-Magyarországnak nyilatkozott, összefoglalta, milyen elveket kellene feltétlenül betartani az egészségügy szervezésekor.

Dr. Losonczy János a Magyar Orvosi Kamara új alelnöke. A Kelet-Magyarország cikke szerint egy hétig gondolkodott, vállalja e a felkérést, mielőtt igent mondott. Döntésében fontos szempont volt, hogy vidéki főorvosként, ismerve a rendszer minden betegségét, és a MOK megyei elnökeként olyan problémákra is rávilágíthat, amelyek a budapestiek számára ismeretlenek – olvasható a weborvospro.hu cikkből készített összefoglalójában.  

 Az alelnök szerint a legnagyobb gond az, hogy az elmúlt 15 évben nem született átfogó, koherens és kormányzati ciklusokon átívelő reformprogram, ehelyett egyre kiszámíthatatlanabb módosításokat kell végrehajtani –  derül ki a Kelet-Magyarország cikkéből.

A MOK álláspontja, hogy az új egészségügyi stratégiában meghatározott célok megvalósításának kiinduló feltétele a finanszírozás és ellátás szabályainak, feltételeinek, szervezeteinek stabilizálása, kiszámíthatósága. Enélkül nem megy – jelenti ki Losonczy János, és hozzáteszi: a finanszírozás kiszámíthatósága mellett szükséges a differenciálás is, mert gondoskodni kell a nehéz helyzetben lévő perifériákról is.

A társadalom alapvető érdeke – mondja a MOK álláspontjáról az alelnök –, hogy a szakma képviselőinek egyetértését tükröző törvény szabályozza és garantálja a szolidaritás elvű, biztonságos és minőségi betegellátás hosszú távú fennmaradását. Az új egészségügyi stratégia pedig nem hagyhatja figyelmen kívül az egészségbiztosítás intézményeinek működési, hatásköri, szervezeti stabilizálását és fejlesztését sem.

Ez jelenti a minden állampolgárra kiterjedő egységes, nemzeti kockázatközösségen alapuló kötelező egészségbiztosítás alkotmányosan beágyazott intézményi és szervezeti hátterét – fogalmaz Losonczy János – és meg kell határozni, hogy mi az az egészségügyi ellátási szint, ami állampolgári jogon jár.

Az alelnök úgy véli, a magyar egészségügyi ágazat átpolitizált, sajnálatos azonban, hogy néhányan úgy próbálnak politikai tőkét kovácsolni belőle, hogy a szakmát nem kérdezik meg, holott a tőkefelhalmozás akkor lehet tartós, ha szakmailag is rendben van.

(forrás: Kelet Magyarország/Weborvospro)
hirdetés

Könyveink