hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Folytatódott az egyeztetés az ápolási díjról

Az érdekvédelem üdvözli, hogy az egyeztetések eredményeként körvonalazódik az ápolási díj ügyének tényleges megoldására törekvő komplex kormányzati intézkedés, de ezzel párhuzamosan fontosnak tartja, hogy a költségvetési forrásokat kezelő Pénzügyminisztérium valamint a Miniszterelnökség képviselőivel is egyeztetést kezdeményezzen – mondta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Szerdán folytatódott a kormányzati szintű egyeztetés az ápolási díj rendszerének felülvizsgálata ügyében az EMMI, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége valamint a Siketvakok Országos Egyesülete képviselői részvételével.

Az érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy az ápolási díjban részesülők jogviszonyát munkaviszony jellegű egyéb jogviszonyként kell rendezni – mondta az egyeztetést követően Kovács Ágnes. Hozzátette: a megbeszélések több lépcsőben folynak, az első alkalommal elsősorban azokról a pénzbeli ellátásokról egyeztettek a kormányzati oldal képviselőivel, amelyek az ápolási díj mellett, vagy annak megszűnése után illetnék meg az érintetteket. Szó volt arról is, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek járó ellátások esetén az ápolási díj folyósításának időszaka számítson bele a biztosítási időbe. Hasonlóképpen, a nők részére járó kedvezményes öregségi nyugdíj jogosultsági idejének számításánál is az ápolási díj teljes időtartamát számításák be. Felvetődött a gyermekek után járó ellátások, így a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj ápolási díjjal összefüggő szabályozásának igénye is.

A minisztérium képviselői jelezték, hogy a kormány nyitott ezekben a kérdésekben, melyek megoldása a rövid távú terveik között szerepel. Az érdekvédelem ismételten kérte az ápolási díjhoz kapcsolódó szolgáltatási gyűrű – így például a támogató szolgálat, nappali ellátás, köznevelési intézmények – kiépítését, a meglévő szolgáltatások fejlesztését és szabályozásuk felülvizsgálatát. Mindezt úgy, hogy a szolgáltatási gyűrűt országos lefedettséggel, az igényeknek megfelelő mennyiségben és minőségben alakításák ki. A kormányzat részéről nyitottak ezekben a kérdésekben, azonban nem tudják egyidőben megvalósítani azokat. A szolgáltatási gyűrű a középtávú intézkedések része – tájékoztatott Kovács Ágnes. Hozzátette: kérte, hogy ez utóbbi esetében progresszív megoldás szülessen.

Az érdekvédelem bízik az ápolási díj ügyének mielőbbi rendezésében, tekintve, hogy valódi megoldására törekvő konstruktív egyeztetések zajlanak, melynek során az érintett tárcák képviselői a korábbi kereteket átlépve előre mutatóan gondolkodnak a probléma megoldásán – összegezte az egyeztetésen tapasztaltakat Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

(forrás: MEOSZ)

Könyveink