hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Ficzere: Bonyolult betegségnél az állami ellátást válassza, ne a magánt!

Amikor több szakma jelenlétére vagy intenzív osztályos háttérre is szükség lehet, az állami szolgáltatót érdemes választani a magánnal szemben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, az Uzsoki Kórház főigazgatója.

A magánellátók alapvetően a diagnosztikában, a járóbeteg-ellátásban, az egynapos sebészetben, illetve bizonyos nagyobb műtétekben, jellemzően az endoprotetikaban vagy sportsebészetben, illetőleg a nőgyógyászati, szülészeti ellátásban „vannak otthon” – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy mikor érdemes a magán- és mikor az állami ellátást választani.

„Ezek azok a területek, ahol a betegek keresik a magánellátót, csak itt van egy »de«. Ugyanis ha a beteg jó állapotú, bármilyen furcsán hangzik is, akkor nyugodt szívvel mehet a magánellátóba, viszont ha olyan problémája van, amelyhez több szakma jelenléte, esetleg intenzív osztályos háttér is szükséges, akkor meg kell fontolnia, hogy inkább az állami ellátóhoz forduljon, hiszen ott minden szakma jelen van, ilyen értelemben nagyobb a beteg biztonsága” – emlékeztetett a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese.

Arra a kérdésre, hogy honnan lesz bizalmat ébresztő kommunikációjuk az állami intézményeknek, Ficzere Andrea kifejtette: „Egyrészt az állami ellátókban dolgozóknak – akik tudják, hogy mi zajlik ott – valamilyen módon szót kell kapniuk, és meg kell, hogy jelenjen a hiteles véleményük a médiában és közösségi médiában. Másrészt a magánellátás részéről is kellene egy olyanfajta hiteles közlés, ami nem félrevezeti a beteget, ami nem generálja a magánintézmények megkeresését, hanem józanul tájékoztatja a beteget – magyarázta.

Szerinte már az a megállapítás sem igaz, hogy a magánellátó azonnal igénybe vehető vagy elérhető. Mint mondta, a beteg jellemzően úgy viszonyul a rendszerhez, hogy neki azonnal ellátást kell kapnia, hiszen ezért fizeti a járulékot, miközben évtizedekig semmit nem tesz meg azért, hogy egészséges maradjon. „Azért azt tudni kell, hogy a Covid után lelassult az állami ellátó működése, ami most már lassan visszatér az eredeti állapotba, ugyanakkor nagyon sok olyan beteg, aki várakozott, bizony rosszabb állapotban van most, mint régebben. Magyarul az állami ellátókat olyan betegek keresik most fel, akik esetleg több szövődménnyel bírnak, akiknek esetleg hosszadalmasabb az ellátása, és emiatt jobban leterhelik az állami rendszert. Tehát igaz az, hogy kevésbé elérhető valamennyire az állami rendszer, mint volt a Covid előtt” – fogalmazott.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink