hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Fesztiválokon is jelen vannak az OKFŐ szűrőbuszai

Prevenciós programokat és szűrővizsgálatokat kínál az EFOTT látogatóinak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) mobil szűrőállomása, amihez a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja nyújt szakmai támogatást.

Az egészség minden korcsoport számára egyformán fontos, univerzális érték, ezért az OKFŐ elkötelezett abban, hogy a legkülönfélébb rendezvényeken, az ország számos pontján növelje az érdeklődők egészségtudatosságát és támogassa őket a betegségmegelőzésben, közölte a kórházfenntartó. Mint írták: ingyenes egészségügyi állapotfelméréssel, diabétesz- és komplex kardiovaszkuláris rizikóbecsléssel, továbbá szájüregi szűréssel várja a fesztiválozókat a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet által üzemeltetett szűrőbusz az EFOTT-on. Az EFOTT felkérésére a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja – a Hallgatói Önkormányzattal és a Dél-pesti Centrumkórházzal együttműködve – szűrővizsgálatokkal, rövid életmód tanácsadásokkal támogatja a rendezvény célcsoportját alkotó, főként egyetemista fiatalokat.

A Semmelweis Egyetem munkatársai a többi között testösszetétel-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést biztosítanak a látogatóknak, akik emellett dietetikai és életmóddal kapcsolatos kérdésekben is kereshetik a szakembereket. A helyszíni vizsgálatokon túl az érdeklődőket prevenciós egészségjátékokkal várják, amely minden korosztály számára tartogathat érdekességeket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program keretében szervezett akciókkal a betegségmegelőzés és az egészséges életmód fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, ezzel egyszersmind segítve a társadalmi szemléletváltást, illetve növelve az egészségtudatosságot.

A 2018-ban elindított program megvalósítását 2023. április 1-jétől az Országos Kórházi Főigazgatóság folytatja, egyúttal a vármegyei irányító kórházaknál jelen lévő szakmai tudásra, kompetenciákra alapozva újratervezte a működését. A szűrőbuszok nyújtotta vizsgálatokat azóta közel 30 településen, összesen ezernégyszázan vették igénybe, év végéig pedig várhatóan további 150 településre látogathatnak el. A fesztiválturisták az EFOTT mellett a Sziget Fesztiválon is találkozhatnak az OKFŐ mobil szűrőállomásaival.

(forrás: Országos Kórházi Főigazgatóság, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink