hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Felszállás legfeljebb három perccel a riasztás után

Szekszárd és Miskolc után hamarosan Marcaliban is új légimentőbázist avatnak, egy éven belül pedig Debrecenben is új létesítmény épülhet, írja a Magyar Nemzet.

Számos műszaki és technikai előnye van, valamint a mentőcsapatok számára is komfortosabb körülményeket biztosít az a két új légimentőbázis, amelyet Szekszárdon és Miskolcon adtak át – hangsúlyozta Gebei Róbert. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos ­igazgatója a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy hamarosan a marcali létesítmény is megnyitja kapuit, Debrecenben pedig a terület megvásárlása zajlik. A bevetések hatékonyságát segíti a helikopterflotta fejlesztése is, a 2020 óta használt járműveknek ugyanis sokkal korszerűbb képességeik vannak.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos ­igazgatója felidézte: a légimentés fejlesztésére a kormány mintegy négy és fél milliárd forintot irányzott elő. Ebből az összegből a miskolci, a debreceni, a szekszárdi és a marcali telephely megépítését, a fennmaradó összegből pedig a budaörsi, a balatonfüredi és a szentesi bázis korszerűsítését helyezték kilátásba.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos igazgatója kitért a repülőgépflotta fejlesztésére is, amelynek eredményeként a korábban bérelt, osztrák tulajdonú mentőhelikopterek helyett kilenc magyar tulajdonú EC 135 P2+ típusú légi jármű állt szolgálatba. Jelezte azt is, hogy bár a régi és az új gépek típusa megegyezik, a 2020 óta használt járműveknek korszerűbb képességeik vannak. Az új helikopterek már robotpilótával, időjárásradarral és éjjellátó képességgel felszereltek, tehát éjszakai repülésre is jobban bevethetők. Ezenfelül lélegeztető-, újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is rendelkeznek – részletezte a szakember. Mint mondta, egy-egy mentőhelikopteren három fő – a pilóta, az orvos és az őt segítő paramedikus – teljesít szolgálatot. A hét bázison összesen 43 orvos, 33 paramedikus és 21 főállású pilóta dolgozik, tehát minden szolgálatot ki tudnak állítani.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink