hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Felkészülés az új influenzára – vita a Parlamentben

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a közeljövőben áttekinti az új influenzával kapcsolatos aktuális helyzetet – mondta az egészségügyi miniszter hétfőn napirend előtt a Parlamentben. Székely Tamás kiemelte: Magyarországon még nem fordult elő új típusú influenzás fertőzés.

Hozzátette: ha járványveszély van, mindenütt a világon felmerülnek nemzetbiztonsági szempontok is. Nem arról kell vitatkozni, mi tartozik az államtitok és a szolgálati titok körébe, hanem a felkészülést kellene segíteni – jegyezte meg. Mint mondta, a szakbizottság zárt ülésen a súlyának megfelelően foglalkoznak majd minden kérdéssel. jegyezte meg.
A legfrissebb adatok szerint 30 országban 4694 új vírusfertőzést regisztráltak, az unióban 10 országban van jelen a fertőzés. Magyarországhoz a legközelebbi esetet Ausztriából jelezték, ahol egy beteget tartanak nyilván. Beszámolt arról, hogy információs vonalat indítottak az új vírusfertőzésről, amelyre eddig 800 megkeresés érkezett.
A Ferihegyen felállított hőkamerával 58 ezer embert vizsgáltak meg, s közülük 200 utast szűrtek ki, akiknél felvetődött az influenza lehetősége, de végül egy esetben sem igazolódott a betegség.
Kitért arra, hogy a védekezéshez szükséges készletek beszerzése folyamatban van, a vadvírus múlt kedden megérkezett, s lassan megkezdődhet a vakcina gyártása is.
Elmondta: az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a közeljövőben napirendre tűzi a kérdést, s ott áttekintik az aktuális helyzetet.
Mikola István (Fidesz) arról beszélt, hogy a vírus új kihívást is jelent, s a felkészülés nagyon fontos. Az emberekben van aggodalom, s miközben senki nem akar pánikot kelteni, a kormány épp azt kelt, hiszen továbbra is államtitokként kezeli a gyógyítókészletek ügyét – hívta fel a figyelmet.
Az a gyanú, hogy ezt azért teszi, mert a készletek kicsik – jegyezte meg.
Az ellenzéki képviselő azt kérte, a kormány tegye világossá hogyan kíván felkészülni egy esetleges járványra.
Nagy Kálmán (KDNP) azt mondta, Székely Tamás nem nyugtatta meg őket.
A kormány felelős az országnak, a parlamentnek – szögezte le, hozzátéve: világos adatokat kell közölni, mert csak így lehet védekezni, s ez a társadalom elvárása is.
Kökény Mihály (MSZP) felelősnek és mértéktartónak nevezte a tájékoztatást.
Mint mondta, Magyarország szerintük nincs késésben, s nem volt hiábavaló, hogy négy éve leporolták a felkészülési terveket, erősítették a vakcinagyártási kapacitást a madárinfluenza kapcsán.
Hozzátette: ha járványveszély van, mindenütt a világon felmerülnek nemzetbiztonsági szempontok is. Nem arról kell vitatkozni, mi tartozik az államtitok és a szolgálati titok körébe, hanem a felkészülést kellene segíteni – jegyezte meg. Mint mondta, a szakbizottság zárt ülésen a súlyának megfelelően foglalkoznak majd minden kérdéssel. jegyezte meg.

WebDoki

cimkék

hirdetés

Könyveink