hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Gazdaság

Felezzük meg az államadósságot!

A svéd modell bizonyított

„Emelni kell az adókat és csökkenteni az állami kiadásokat” – összegezte a módszer lényegét  John Hassler, a Stockholmi Egyetem nemzetközi gazdaságkutató intézetének professzora.

1996-ban Svédország államadóssága a GDP 76,6 százalékára rúgott.  „Emelni kell az adókat és csökkenteni az állami kiadásokat” – mondta a Die Pressének John Hassler közgazdász. Ehhez tartotta magát az 1994-ben hatalomra került svéd szociáldemokrata kormány.
Hassler szerint fontos, hogy a két irányt egyszerre tartsák be, mert a magas költségvetési kiadással üzemelő országok hamar elérik azt a szintet, amelynél magasabbra már nem lehet emelni az adókat. A program eredményeképpen 2008-ban az államadósság 35,4 százalék.
Göran Persson akkori pénzügyminiszter szanálási programja a GDP 7,5 százalékának megfelelő állami takarékosságot irányzott el. Ugyancsak csökkentették a munkanélküli segély, a táppénz és a családi pótlék összegét. A tárcák költségvetését egységesen 11 százalékkal kurtították meg, ezen túlmenően számos más kiadási programot teljes egészében töröltek.
Az eredmény: 1994–1998 között az állami kiadások a GDP 9,5 százalékával csökkentek, az adóbevételek viszont 1,7 százalékkal nőttek. 1998 óta a svéd pénzügyminiszter kilenc alkalommal ért el költségvetési többletet és mindössze két ízben deficitet.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink