hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.

Feleannyi lombikkezelést tud végezni az állami hálózat, mint kellene

Újabb lépésekkel próbál úrrá lenni a meddőségi klinikákat sújtó szakemberhiányon a kormány, írja a hvg360. Ennek részeként a jelenleg is a szakmában dolgozó szülész-nőgyógyászok és embriológusok a képzési program elvégzése nélkül is tehetnek majd szakvizsgát.

Mint a lap emlékeztet: öt éve már, hogy a magyar állam megvásárolt hat magánkézben lévő lombikklinikát, két éve pedig bezáratta a két megmaradt intézményt is. Bár akkor a hatékonyság javulását remélték a döntéstől, a meddőségi ellátórendszer problémáival továbbra is nehezen birkózik meg az egészségügy. Az elmúlt években az ország több pontján új szakambulanciákat nyitottak, ingyenessé tették a kezelésekhez szükséges gyógyszereket, változtattak több jogszabályon is, de a várólisták még mindig rendkívül hosszúak, a szakemberhiány pedig aggasztó. Ráadásul még mindig csak 12 állami intézményben lehet mesterséges megtermékenyítést (IVF) igénybe venni az országban, ez népességarányosan Európában az egyik legalacsonyabb szám.

A Humánreprodukciós Igazgatóság tavaly egy koncepciót is nyilvánosságra hozott, hogyan tennék biztonságosabbá, elérhetőbbé és hatékonyabbá a meddőségi kezeléseket, ezekből még nem minden valósult meg. Továbbra is rendezetlen maradt például a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának engedélyezése. Információink szerint ezeket főleg a kisebbik kormánypárt, a KDNP ellenzi, pedig bevezetésükkel jelentősen lehetne növelni a sikeres lombikkezelések számát. A kormány ugyanakkor ingyenessé tette a férfiak számára szükséges gyógyszereket is, kedvező irányban változott a finanszírozás, és még ha nem is teljes sikerrel, de elkezdték szervezni a meddőségi szakambulanciákat is.

Ezek lényegében a meddőségi klinikák előszobáiként működnek, feladataik között szerepel a nőgyógyászati és andrológiai tanácsadás, az alapvizsgálatok megkezdése, diagnózis felállítása, a megfelelő kezelés felállítása, és akár egyes alapkezelések elindítása is. Végeznek mesterséges ondóbevitelt (inszeminációt) is, de ha lombikra van szükség, akkor már a meddőségi centrumokba irányítják a pácienseket.

További részletek

(forrás: hvg360)

Könyveink