hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ezen a szülészeten nem lesz hálapénz (Bővítve: álláspont a sürgősségi ellátásról)

Speciális kórházi modell létrehozásának támogatásáról is döntött a kormány legutóbbi ülésén – mondta Lázár János a 77. Kormányinfón.

Kapcsolódó cikkek

A kormány 7,8 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) közös projektjéhez – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A pénzből a Bethesdában szülészeti, gyermeksürgősségi és pszichiátriai osztályokat, a BIK-ben pedig nőgyógyászati osztályt alakítanak ki. Mint Lázár fogalmazott, a kedvezményezettek vállalták, hogy speciális kórházi modellt alakítanak ki, ahol nem végeznek abortuszt, és nem fogadnak el hálapénzt sem.

Támogatást nyújt a kormány az egyházi fenntartású szociális intézményeknek a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatti többletköltségek kifizetéséhez, ami 33 milliárd forintot jelent. Ezen szolgáltatók 12 százaléka állami, 37 százaléka egyházi, 58 százaléka önkormányzati tulajdonban áll. A kötelező emeléseknek köszönhetően több mint 83 ezer, a szociális szférában dolgozó munkatárs fizetése lesz több. A többlet kifizetése 1200 helyhatóságnak is nehézségeket okoz, velük a Belügyminisztérium egyeztet a lehetséges támogatásokról. A szociális ágazatban foglalkoztatott, felsőfokú végzettséggel rendelkező 14 780 dolgozó – ők eddig rendre kimaradtak a béremelésekből – illetményének emelésére 7,4 milliárd forintot különítettek el. Lázár azt is bejelentette, hogy a szociális intézményekben egészségügyi végzettséggel dolgozó 3290 szakember a jövőben az egészségügyi bértábla hatálya alá tartozik majd.

Nem akarják negligálni a problémát, az ágazatért felelős Balog Zoltán erőforrás miniszter tárgyalóasztal mellé várja az érintett szervezeteket – reflektált Lázár János arra a kérdésre, hogy miért nem érkezik válasz a tárcától arra a levélre, amelyben Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hivatásrend felmérésére hivatkozva jelzi: nagy a baj a sürgősségi ellátásban. A miniszter azt is hozzátette, az észrevétel szóba került a kormányülésen, ám őt magát is meglepte, mert legkevésbé itt várta, hogy probléma adódik, ugyanis tapasztalata szerint a kórházak vezetői kiemelten odafigyelnek arra, hogy az SBO-kon minden rendben legyen.

Nem gondolom, hogy a kritikákban nincs valós érv – folytatta a politikus, hozzátéve azonban, hogy az orvos és szakdolgozó hiány országos probléma, és lehet, hogy akadnak olyan SBO-k, ahol nem ideális a munkaerő ellátottság. A háziorvosi ügyeletek helyzete „megér egy jelentést” – fogalmazott, és azt mondta, a kormány várja a kérdésekben Balog Zoltán beszámolóját.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink