hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Különadó-módosítás a kormánytól – reagált a Pénzügyminisztérium

Január 1-től visszamenőleges hatállyal extraprofitadót vezet be a kormány a gyógyszergyártóknak – derült ki a csütörtök késő este megjelent Magyar Közlönyből, írja az Index.

A módosításban az extraprofitadó mértékét úgy határozzák meg, hogy az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalékot, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalékot, és 150 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalékot kell fizetni.

A kormány 2022-ben hirdette ki, hogy a gyógyszeripar is különadót köteles fizetni a 2022-es és 2023-as adóévre. Ezt módosították most úgy, hogy a gyógyszergyártóknak a különadó mellett az extraprofitadót is fizetniük kell idén.

A különadó mértéke január 1-től 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 1,5 százalék, 150 milliárd forintot meghaladó része után 4 százalék, közli a lap.

Frissítés:

A kormány célja, hogy segítséget nyújtson a gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra, olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Mint írják:, "A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg.Az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel elkerültük a magyar cégek adóterheinek indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat."

A Portfolio szerint, a piaci szereplőkkel folytatott beszélgetések alapján a rendelet bonyolult szövegéből tulajdonképpen az olvasható ki, hogy a gyógyszercégek adóterhelése nem változik, viszont a beszámolójuk szempontjából előnyös módosításokhoz jutnak.

 

(forrás: Index, kormany.hu, Portfolio)
hirdetés

Könyveink