hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Esküt tettek (új link: 2008. 05. 06)

Gyenesei István, az önkormányzati tárca leendő vezetője kivételével hétfőn letették az esküt az új miniszterek és államtitkárok, köztük dr. Vojnik Mária egészségügyi államtitkár. A Fidesz csökkentené az államtitkárok számát.

Letette miniszteri esküjét a Gyurcsány-kormány öt új minisztere hétfőn az Országgyűlésben. Szűcs Erika a szociális és munkaügyi, Szabó Pál a gazdasági és közlekedési - a későbbiekben közlekedési, hírközlési és energetikai - miniszter lesz, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi, Székely Tamás az egészségügyi tárcát irányítja, Molnár Károly pedig a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter lett.
A kormány hatodik új minisztere, Gyenesei István, az önkormányzati tárca leendő vezetője csak a kormányszerkezet átalakításának törvénybe foglalása után teheti majd le esküjét, addig az új miniszterek a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerülnek valakinek a helyére. Nem kell esküt tennie Bajnai Gordonnak, aki az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, mivel jelenleg is miniszter; ő önkormányzati és területfejlesztési miniszter marad mindaddig, amíg a törvényt el nem fogadják.

A Fidesz az államtitkárok számának csökkentése érdekében módosító indítványt nyújt be a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény megváltoztatásához, amelyet az önálló szocialista kormány megalakulása miatt terjesztett elő a kancelláriaminiszter. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte hétfőn, a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése után tartott sajtótájékoztatón.
A beterjesztett javaslat a minisztériumi kormányszerkezetet úgy alakítja át, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új minisztérium jöjjön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztésért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium. Lehetővé tenné a javaslat azt is, hogy egy minisztériumban két államtitkár dolgozzon.

MTI

Miniszteri bérlista

Mához egy hétre már bárki elolvashatja az interneten, hogy mennyit keresnek, mennyi jutalmat és plusz juttatást kapnak az állami vezetők. Nemcsak a még hivatalban lévő, de a leköszönt miniszterek jövedelmét is nyilvánosságra hozzák. A törvény szerint az állami vezetők szja-bevallásának egy része is nyilvános lesz, ennek módszerén még dolgoznak a szakemberek. (MR)

cimkék

hirdetés

Könyveink