hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Erodium

Cserni István húsz éve látja el háziorvosi feladatait Verőcén. Munkája során tapasztalta, hogy sok rendelőben nem feszültségmentes a várakozás, idézi a hvg360 riportját a Telex.

Cserni István verőcei háziorvos egy informatikussal 2013-ban fejlesztette le a mindennapi munkát egyszerűsítő, hatékonyabbá tevő és betegbarát rendszert, az Erodiumot. A fejlesztésért Cserni tavaly Richter Érdemrendet kapott, de állami támogatás nincs az orvosi betegirányító rendszer bevezetésére, a praxisoknak maguknak kell kigazdálkodniuk a költségeit – derül ki a hvg360 riportjából.

Cserni István sokszor tapasztalta azt is, hogy a bizonytalan várakozási idő után a páciensek olyan pszichés állapotba kerülnek az orvos elé, ami nem optimális egy orvos-beteg találkozásra. „Ilyen esetekben a rendelőben mért vérnyomásérték gyakorlatilag értékelhetetlen.” „Az alapvető probléma Magyarországon, hogy itt egy orvos-egy nővér rendszerek vannak, pedig ezen kívül a háziorvosi praxisokba szükséges és optimális lenne plusz egy ember, aki recepciós feladatokat látna el. Erre azonban a praxisoknak nincsen finanszírozási lehetőségük.”

Ezt a problémát szerette volna áthidalni az Erodiummal. Egy informatikussal 2013-ban kezdte el fejleszteni az online előjegyző és betegirányító rendszert, amelyre sem állami, sem pályázati, sem egyéb magántőke bevonását nem vették igénybe.

Ha most valaki üzembe akarja helyezni a rendszert, akkor a bekerülési költsége nagyjából kilencszázezer forint körül van, ebben benne van a terminál, a rendszer testreszabása, helyszíni telepítése, beüzemelése és 1000 db bejelentkező kártya. Ezenfelül havonta 17 ezer forint körüli összegbe kerül az Erodium üzemeltetése.

Az Erodiumot már közel 300 háziorvosi praxis használja az ország összesen körülbelül 5700 házi- és gyerekorvosi praxisa közül. Vannak olyan települések, ahol az önkormányzat részben vagy egészben átvállalta a praxisok helyett a költségeket, Dunakeszin például az önkormányzat az összes háziorvos számára megvásárolta a rendszert, csak a havi működési költséget kell állniuk a praxisoknak. Cserni a jövőben szeretné rákapcsolni a rendszerre a helyi patikákat is, de fejlesztés alatt áll az Erodium mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogató modulja is.

A teljes információ

 
 
(forrás: hvg360, Telex)
hirdetés

Könyveink