hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Engedni a járványt, míg az egészségügy bírja?

A túl szigorú intézkedések rombolják a gazdaságot, a túl enyhék emberéletekbe kerülnek. Molnár Márk Péter orvos-közgazdász a Klubrádióban.

Az egészségügy sokak szerint hamarosan összeomlik, ha így terjed a járvány. Molnár Márk Péter orvos-közgazdász kimondottan gazdasági szempontból elemezte a helyzetet az Esti gyorsban.

A tavaszi bezárkózás, a sok tiltás beláthatatlanul nagy károkat okozott a gazdaságban, ami emberi tragédiákhoz is vezetett és még fog is vezetni. Akkor a világ nagy részén, így Magyarországon is felülértékelték a járványt. Egy covidos beteg több figyelmet kapott, mint egy nem covidos. A járványnak ez a kezelése nem volt jó. A mostani, sokkal lazább hozzáállás pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy összeomolhat az ellátó rendszer, hiszen rohamosan terjed a betegség, szinte naponta dőlnek meg a negatív rekordok, mind a fertőzések, mind a halálozások számát tekintve.

Molnár Márk Péter szerint józan döntésekre lenne szükség. A kormány feltehetően ismeri a pontos számokat, tendenciákat, bár közölni nem hajlandó. Gazdasági szempontból az a jó megoldás, ha a járványt egészen addig engedik, amíg az egészségügyi kapacitás kihasználtsága nem közelít a 100 százalékhoz. De csak közelít, mert az átbillenést, az összeomlást mindenképpen meg kell előzni.

Persze a gyógyító kapacitást nem lehet nagy általánosságban meghatározni. Vannak földrajzi eltérések. Vannak egy-egy intézményen belüli eltérések, az intenzív és a fertőző osztályok leterheltsége nyilván már-már kezelhetetlen, amikor még más osztályokon van hely. Továbbá, bármilyen szörnyű is ezt kimondani, különösen ezekben a napokban, az elhunytakkal is foglalkozni kell. A helyzet kezelése felelős, átgondolt szakmai döntéseket igényel.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink