hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségpolitika

Emberközpontú egészségpolitikát ígér a Jobbik

A Jobbik egy „emberközpontú” egészségpolitikára, illetve ahhoz kapcsolódóan „mérnöki pontosságú” egészségügyi fejlesztési terv kidolgozására tett ígéretet pénteken Budapesten.
Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján Gyenes Géza személyében bemutatta a párt árnyékkormányának egészségügyi tárcavezetőjét, aki korábban a Magyar Orvosi Kamara főtitkári, illetve a Magyar Orvosi Szövetség elnöki posztját is betöltette.
 
Gyenes Géza megszólalásában hangsúlyozta: a Jobbik egészségmegőrzésen és betegségmegelőzésen alapuló programjának célja a születéskor várható élettartam, illetve az egészségben megélt évek számának emelése, továbbá a kor népbetegségeinek visszaszorítása, valamint a „nemzet fogyásának” megállítása a „nemzet egészségkultúrájának gyarapításával”.
 
A párt céljai elérése érdekében az emberek egészségügyi szükségleteinek, korcsoportok szerinti felmérését tervezi, ami után egy nemzeti egészségügyi fejlesztési terv keretében kialakítaná a megfelelő egészségügyi ellátórendszert – fejtette ki Gyenes Géza.
 
A miniszterjelölt ezzel kapcsolatban a személyi feltételek biztosítását nevezte a legnehezebb kérdésnek, mivel szerinte még pénzzel sem lehet feltétlenül, gyorsan és megfelelően pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozókat.
 
A Jobbik az egészségügyre szánt forrásokat a jelenlegi gyakorlathoz hasonlóan, a járulékok emelésének elkerülésével és a munkahelyteremtéssel összhangban alakítaná ki. Új bevételnek számíthat azonban, hogy az egészségkárosodást okozó élvezeti cikkek jövedéki adójának egy része bekerülne az egészségügyi kasszába – mutatott rá a volt háziorvos.
 
Hozzátette: a Jobbik ketté választaná az egészségügy finanszírozását, a működtetésre szánt összegeket egy, a politikusok számára elérhetetlen, saját önkormányzattal rendelkező úgynevezett Nemzeti Társadalmi Egészségbiztosítási Számláról biztosítanák, míg az egészségügyi fejlesztési pénzeket egy, a parlament alá tartozó „Nemzeti Fejlesztési Alap” gondozná.
 
Gyenes Géza szerint egyik legfontosabb törekvésük az egészségügyi pálya vonzerejének, illetve munkaerő-megtartó képességének javítása, amit a jelenleginél jóval magasabb, és kiszámíthatóbb összegű bérezéssel biztosítanának. Gyenes Géza szerint ez a folyamat hozzájárulhat a hálapénz megszűnéséhez is.
 
A Jobbik további konkrét intézkedési tervei között szerepel, hogy a jelenlegi, átlagosan 2–4 percről 14–16 percre emelné az egy betegre jutó tiszta orvosi időt. Ennek feltételét egyebek mellett több háziorvosi körzet kijelölésével, valamint a nem orvosi munkák szakdolgozói kompetenciába adásával teremtenék meg – fűzte hozzá a jelölt.
 
Gyenes Géza megjegyezte: a Jobbik kormányra kerülése esetén az egészségügy jelenlegi „áldatlan állapotának” szempontjából is ki fogja vizsgálni a politikusok felelősségét.
 
MTI
Dr. Gyenes Géza
  Dr. Gyenes Géza a Jobbik Egészségügyi Kabinetjének elnöke. Korábban háziorvos volt, ezután a maximális két cikluson keresztül töltötte be a Magyar Orvosi Kamara főtitkári posztját, majd 2007-ben a legnagyobb orvosszakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke lett. 2008-ban a LIGA elnökségébe is beválasztották. 2009 tavaszán lépett be a Jobbik tagjainak sorába, ekkor a szabályok értelmében le kellett mondania szakszervezeti tisztségeiről.

A Népszava Online-ból:
Gyenes 2005 tavaszán még csak az EDDSZ-elnök Cser Ágnessel járta az országot, és zenés road-show keretében hangolta a kormány meg a kórháztörvény ellen a főképpen polgári körös hallgatóságot. Akkor, MOK-főtitkárként már ez sem volt szerencsés, de 2006 végén hazugsággal vádolta meg Molnár Lajos akkori egészségügyi minisztert, amiért utóbb nyilvános bocsánatkérésre kényszerült, miután ő maga is ellenőrizte az állítást, s kiderült, hogy a tárcavezető igazat mondott.
A főtitkárnak aztán 2007 júliusában már egy, a MOK honlapján megjelent írás miatt kellett magyarázkodnia, pedig nem nagyon talált magyarázhatnivalót az orvoskolléga jegyzetében, amely amellett, hogy homofób volt, tömeggyilkosnak nevezte Horváth Ágnes akkori egészségügyi minisztert.
Ezekhez képest is éles váltás volt, hogy Gyenes idén júniusban már Vona Gábor oldalán bukkant fel egy tájékoztatón, ahol együtt harsogták: elszámoltatásra van szükség az egészségügyben (is). Most pedig az új alapokról és a jövő kulcsáról beszél.
Sajnos, nélküle is sejtjük a jövő egészség­ügyét Jobbik módra: túl jól ismerjük a parlagfűirtó Magyar Gárda „egészségügyi sétáit”.
 




cimkék

hirdetés

Könyveink