hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ellentmondások a betegséggel élők adókedvezményeiben

A 10 451 egyedi BNO-kódból mindössze 357 olyan van, ami adókedvezményre jogosítja a birtokosát, írja a Qubit.

2023-ban évi 140 ezer forintról (a minimálbér 5 százalékának megfelelő összegről) maradnak le azok, akik a krónikus betegségüket vagy súlyos fogyatékosságukat nem igazolják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), és nem igénylik a nekik járó személyijövedelemadó-kedvezményt. Igaz, egyáltalán nem mindegy, milyen betegséggel él együtt az ember: egy laktózérzékeny ugyanis több támogatásra számíthat, mint az, aki a tejfehérjére allergiás. Előbbi ugyanis a Betegségek Nemzetközi Osztályozására szolgáló kódrendszer (BNO) szerint is betegség, utóbbi viszont nem az, hiába jelent sokkal komolyabb táplálkozási megkötést, mint az, ha valaki csak a tejben lévő cukorra érzékeny.

A szabályozás tartalmaz tehát néhány ellentmondást, ami nem is csoda, a 10451 egyedi BNO-kódból (az 1 betűből és 3 számjegyből álló kódokat tekintve) mindössze 357 olyan van, ami adókedvezményre jogosítja a birtokosát.

Az adókedvezmény igényelhető egy sor nőgyógyászati, here- és prosztatadaganat, valamint vérképzőszervi és mozgásszervi rákos betegség esetén, viszont például az ajakdaganatok kimaradnak a listából. A jogszabály is úgy fogalmaz, hogy csak egyes rákos betegségek esetén érvényesíthető a visszatérítés, ez viszont csupán töredéke az összes BNO-kóddal rendelkező daganattípusnak, amik a BNO II. főcsoportjában vannak felsorolva. Ráadásul a daganatos betegségek körét is csak 2019-ben bővítették a mostani szintre a kedvezményes listán.

Az inzulinfüggő (E10, azaz I. típusú vagy inzulin-depedens) cukorbetegséggel élőknek attól függetlenül jár a kedvezmény, hogy milyen egyéb szövődményekkel, tünetekkel élnek együtt. Akkor viszont, ha valakinek II. típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegsége (E11) van, csak akkor számíthat adókedvezményre, ha már szövődményeket is megállapítottak.

A személyiség- és hangulatzavarok köre tulajdonképpen teljesen kimarad a jogszabályból. Kivétel alig akad, ilyen például a szkizofrénia betegségcsoportba (F20) tartozó szkizoaffektív zavar diagnózisa (F25) és annak különböző fázisai. Ez a válogatás főleg annak fényében tűnik ellentmondásosnak, hogy a bipoláris affektív zavar mániás vagy hipomán epizódjaiban (F31) ugyanúgy előfordulhatnak téveszmék, hallucinációk és zavart gondolkodás.

További részleteket, a teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink