hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Elhunyt Rózsa András

Elhunyt Rózsa András, a Teva Magyarország Zrt. nyugdíjas vezérigazgatója.

Még nincs két éve, hogy Rózsa András, a TEVA Magyarország Zrt. alapító vezérigazgatója nyugdíjba vonulása alkalmából elköszönt a vállalattól, a magyar orvosoktól, gyógyszerészektől. Sok-sok baráttól, jó ismerőstől búcsúzott, akikkel szakmai, üzleti, emberi kapcsolat kötötte össze. 

Ki volt ez a mindig mosolygó, karizmatikus ember, aki az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb egészségügyi gazdasági sikertörténetét építette fel?

Már nagyon fiatalon megismerhette a hazáján túli világokat. A magyar textilgyárakat Afrikában képviselő édesapjával a földrész közepén, a szudáni Khartumban végezte középiskoláit. Ekkor tanult meg kitűnően angolul. Fekete bőrű angol tanárját mindig a legnagyobb szeretettel emlegette. Itt vette észre, hogy nem az előítéletek számítanak, hanem a valóságos ember, az emberi teljesítmény. Itt látta először közelről a legmélyebb szegénységet, ezért egész életében próbált segíteni a nehéz sorsú embereken.

Fiatal diplomásként a MEDIMPEX-nél kezdte, majd a debreceni Biogal gyógyszergyárban folytatta a pályafutását. Ekkor alapított családot, éppen 31 éve. Családja segítette, támogatta és nagy szeretettel kísérte végig pályáján.

Két kicsi fiával, feleségével, Évával mentek Japánba, több évre, ahol András a magyar gyógyszeripart képviselte. Szép sikereket ért el, miközben itthon a tőkehiány, és emiatt az új termékek hiánya már erősen szorongatta a gyógyszeripart.

A rendszerváltás után saját vállalkozásba kezdett: egy kevéssé ismert izraeli gyógyszergyár néhány hiánypótló termékét hozta a hazai gyógyszerpiacra.

A kezdeti szakmai és üzleti siker mellé ekkor társult a szerencse: az általa képviselt TEVA megvásárolta a nagy múltú, de éppen a csőd szélén álló debreceni Biogalt. Tőkebefektetéssel, műszaki fejlesztéssel megmentették a vállalatot.

Öt év múlva megvásárolták a gödöllői Humán Rt-t is. Ekkor vált a TEVA Magyarország Zrt. a generikus gyógyszerek piacvezetőjévé, és az anyacég legnagyobb európai vállalatává.

Rózsa András egy interjúban elmondta, hogy magyarországi tevékenysége kezdetén „fogadalmat tett", hogy ha nyereséget ér el, annak egy részét mindig megosztja hazájával és a magyar egészségüggyel.

Az üzleti és szakmai siker 15 év alatt fantasztikus növekedést mutatott. Így volt miből támogatni a szegényeket, a roma gyermekek iskolázását; a sportot: a sokszoros kupagyőztes Vasas vízilabda csapatát, és az idén is bajnokságot nyert DVSC-t, a debreceniek kedvenc „Loki"-ját; és a kultúrát. A Vígszínház szépséges bemutatói, az Óbudai Társaskör zenei rendezvényei mind e támogatási rendszer részei lettek. Az egészségügyben pedig számtalan esemény, szakmai továbbképzések, konferenciák, nagy nemzetközi kongresszusok, a Kórházszövetség és az EGVE nagy rendezvényei kaptak kiemelt támogatást a TEVA-tól. Külön említésre méltó az egészségügyi szaksajtó támogatása, amely nélkül szegényebb, szürkébb lett volna a szakma belső kommunikációja.

A Weborvosnak különösen fájdalmas a gyászhír, hiszen a site ötletgazdájaként, alapítójaként és sok éven át fő támogatójaként is tisztelhette Rózsa Andrást, aki – néhány éve felismerve a változás szükségességét – független pályára segítette, és mindvégig figyelemmel kísérte a portált.

Nagyon sok ember, intézmény, szervezet, az egészségügy egésze köszönhet nagyon sokat Rózsa Andrásnak, s elmondhatjuk, patriótához illő módon teljesítette fogadalmát.

Még mindig nincs vége a felsorolásnak: 5 évvel ezelőtt, a világgazdaság válságának kezdetén látszott, hogy az egészségügy lesz a legnagyobb áldozata a krízisnek. Évtizedes közgazdasági és nemzetközi tapasztalatai alapján, szakmai barátaival együtt kezdeményezte az Egészségügyi Baráti Társaság megalapítását, és egy olyan alapvető tanulmány, makrogazdasági elemzés elkészítését, megvitatását és publikálását, amelyik világosan bizonyította, hogy a magyar egészségügy termeli is az ország nemzeti jövedelmét, és nemcsak fogyasztja, ahogy ezt korábban évtizedekig állították hazai politikusok. Velünk együtt türelmetlenül figyelte, hogy ezek a tények milyen nehezen épülnek be a szakpolitikákba.

Megjósolhatjuk, ezek a gondolatok a következő években át kell formálják a politikai és közgondolkodást. Nincs más út az egészségügy újraépítésére, mint az alapvető paradigmaváltás, aminek az alapjait az ő közreműködésével raktuk le.

Rózsa András szakmai és emberi hagyatéka óriási. Az egészségügy, az egészségipar ikonja volt. Távozása után pótolhatatlan űr maradt.

Kívánságára a legszűkebb családi körben helyezik örök nyugalomra.

Rózsa András pályájáról megemlékezést tervezünk szakmai partnerei, kollégái, barátai számára. Ennek helyéről és időpontjáról értesítést küldünk.

Emléke mindig köztünk marad, velünk él.

Egy igaz embertől, A jó baráttól búcsúzunk!

Nyugodjék békében!

Dr. Szepesi András
a szerző cikkei

Dr. Repa Imre
a szerző cikkei

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink