hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Elgurult a gyógyszerük

Kritikus a kistelepülések gyógyszerellátottsága, van megye, ahol a 2000 fő alatti helyek alig több mint 10 százalékában van patika, emlékeztet ezúttal a Vasárnapi Hírek.

A közforgalmú gyógyszertárakat és a fiókpatikákat is figyelembe véve a kétezer fő alatti települések összesen 69,2 százalékában nem működik semmilyen gyógyszertár. Mintegy 760 000 ember lakik ilyen településen. Szabolcs-Szatmár- Bereg megye településeinek 40 százalékában nincs patika, ahol pedig van, ott a többségük rövidebb nyitva tartással működik. Vas megyében a legrosszabb a helyzet, ott a kistelepülések mindössze 11 százalékának van patikája, de kritikus a helyzet Baranya, Zala, Veszprém, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is.

A kistelepüléseken az állam nem akar beavatkozni, azok magukra maradnak – mondja a lapnak Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke, aki szerint a hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős kiesést – ami havi szinten 400-450 ezer forintot jelent patikánként –, de a gyógyszertárak forgalmát komoly mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre. A szövetség szerint a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért csökken a számuk folyamatosan.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink