hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Életmódkockázat felmérő kérdőív a Prima Medica Egészséghálózattól

A Prima Medica Egészséghálózat elindította az első magyar nyelvű, orvosszakmailag validált Életmódkockázat felmérő kérdőívet.

Az életmódorvoslás jelentősége óriási számos krónikus betegség megelőzésében és kezelésében. A helyes életmód szív-és érrendszeri betegségek esetén akár 80%-kal, cukorbetegség esetén 50-70%-kal, míg daganatos betegségek esetén 30-40%-kal csökkentheti a kialakulás kockázatát. Kialakult betegség esetén pedig az életmódorvoslás a kezelés elengedhetetlen része.

Az egyén életmódkockázatának felmérése és csökkentése kulcsfontosságú az egészséges életmód megőrzése szempontjából. A rendszeres orvosi vizsgálatok mellett az egészséges életmódszokások kialakítása segíthet csökkenteni az egészségkockázatot és hozzájárulhat a hosszabb, minőségibb élethez. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, elegendő pihenés és stresszkezelés mind olyan lépések, amelyek segíthetnek az életmódkockázat csökkentésében.

Az Életmódkockázat felmérő kérdőív módszertanának kidolgozása a Prima Medica Egészséghálózat szakembereinek munkája. Fejlesztése Dr. Margitai Barnabás életmódorvos, szülész-nőgyógyász eredeti ötletén alapszik. A fejlesztés körülbelül fél évet vett igénybe. Az Életmódkockázat felmérő kérdőív az életmód 15 dimenziója kapcsán ad átfogó képet az egyéni egészségkockázatról. Az eredmények számszerűek és visszamérhetők, így pontosan nyomon követhetők a változások.

Az értékelés során minden életmód-dimenzió egy színkódot kap, melyek a következők:

    Piros: magas egészségkockázat;

    Sárga: közepes egészségkockázat;

    Zöld: alacsony egészségkockázat.

Ez a színkódolt rendszer segít azonosítani, hogy mely területeken a legsürgetőbb változtatni az egészségkockázat csökkentése érdekében, mely területek igényelnek figyelmet és mielőbbi beavatkozást, és mely területeken kell fenntartani a meglévő, helyes szokásokat.

A kérdőív kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe, és az eredmények néhány másodpercen belül elérhetők. Egyértelmű útmutatót ad, hogy az életmód mely területei érintettek, és milyen változtatások szükségesek. A kérdőív eredménye alapján a Prima Medica Egészséghálózat egészségügyi szakemberei (életmódorvos, dietetetikus, mozgásteraperapeuta és mentális egészséggel foglalkozó szakember) segítenek a kockázatok csökkentésében, a személyre szabott életmódprogram kialakításában.

A kérdőív elérhető magánszemélyek és cégek számára a Prima Medica mobilapplikáción keresztül, illetve a Prima Medica ügyfélkapu webes felületén.

A mobilapplikáció letölthető: App store, Google Play

A Prima Medica ügyfélkapu elérhetősége: https://ugyfelkapu.primamedica.hu/

(forrás: VM Komm)

Könyveink