hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Elege lett abból, hogy egyszer használatos eszközök újrahasznosítására utasították

Szauter Gábor 15 évig egy fővárosi kórházban sterilizálógép-kezelőként dolgozott. A Vasárnapi Híreknek azt mondta: általános gyakorlat a kórházakban, hogy az egyszer használatos eszközöket többször is felhasználják. Úgy véli, az újraoperációk többségének az is oka lehet, hogy a beavatkozásokat nem steril eszközökkel végzik a kórházakban.

– Ha utólag kiderül, hogy nem volt steril az eszköz, akkor nem az orvos viszi el a balhét, hanem a sterilizálásban részt vevő kolléga, mondja a lapnak adott interjúban. – Óriási a felelősség, naponta több tízmilliós műszerállománnyal dolgozunk. Ha nincs a „steril”, akkor elvben a műtő és a kórház nem tud működni. Éppen abból lett elegem, hogy ez Magyarországon csak elv, a gyakorlat egészen más.

– Pontosan miből lett elege?

– Hogy egyszer használatos eszközök újrahasznosítására utasítottak.

– Súlyos állítás ez…

– …de igaz. Ami nálam végleg kiverte a biztosítékot, hogy a laparoszkópos műtéteknél – amikor a hasüregben egy „kapun” keresztül orvosi eszközökkel betegségeket derítenek fel, illetve kisebb-nagyobb beavatkozásokat végeznek – az egyszer használatos eszközöket újra kellett sterilizálni akár tizenöt-hússzor is – felsőbb szóbeli és/vagy írásbeli utasítására. Holott nem csak az eszközök neve mutatja, hogy ez tilos: a törvény is így rendelkezik. Az újraoperációk egy jelentős része valószínűleg ennek is köszönhető, tehát nem kifejezetten orvosi műhiba vagy szakmai hozzá nem értés az ok. A legtöbb betegnek persze fogalma sincs erről. Nekik csak annyit mondanak: szétesett az öltés vagy a szervezet nem fogadta be az orvosi varrófonalat, ezért újra kell műteni. Pedig országszerte általános jelenség, hogy többször használják az egyszer használatos eszközökkel. És hiába mond bármit az ÁNTSZ: a betegek nincsenek biztonságban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága a lap megkeresésére úgy reagált, hogí az egészségügyi ellátásba bekerült betegek immunrendszere legyengült, őket és a bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedőket a fertőzések könnyebben elérik. „Az ilyen esetek 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni. Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. Ami pedig a sterilizációs költségeket illeti: az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények esetlegesen felmerülő sterilizációs költségeit az ún. Homogén Betegségcsoportok (HBCs) alapján történő kifizetések tartalmazzák. Vagyis azon ellátások esetében, ahol sterilizációra van szükség, a vonatkozó HBCs kód annak költségelemét tartalmazza.”

A teljes összeállítás a Vasárnapi Hírek honlapján

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink