hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Egészségipar

Egyszerű, de nem veszélytelen az internetes gyógyszerrendelés

Veszélyes lehet az internetes gyógyszerrendelés – figyelmeztet a brit gyógyszerészek szövetsége.

Egy szigetországi felmérés szerint minden negyedik háziorvos praxisában előfordult már olyan beteg, aki az internetről rendelt gyógyszer okozta mellékhatásokra keresett gyógyírt. A Royal Pharmaceutical Society igazgatója, David Pruce, úgy véli, hogy egyébként sem célszerű orvosi segítség nélkül, kizárólag vény nélkül kapható készítményekkel kezelni bármely egészségi problémát, de a világháló adta hozzáférési lehetőségek további veszélyeket is rejtenek.
A szakember szerint az jelenti a legfőbb gondot, hogy a megbízható internetes forgalmazók mellett számos olyan cég is van, aki a szükséges engedélyek nélkül, a zavarosban halászva próbál hasznot húzni az illegális gyógyszerforgalmazásból. A tájékozódás megkönnyítésére a gyógyszerészek szövetsége feltűnő logóval jelöli azokat az oldalakat, melyekről biztonsággal vásárolhatnak a betegek.
Emellett azt javasolják, hogy a fogyasztók egyéb módon is igyekezzenek meggyőződni arról, hogy valóban biztonságos helyről szerzik be gyógyszereiket. Ide tartozik, hogy a honlapon szerepelnie kell az oldalt működtető gyógyszerész(ek) regisztrációs státuszának, valamint a háttért biztosító gyógyszertár nevének és címének. Különös óvatosságra intenek azon oldalak esetében, ahol azzal csábítják a leendő vásárlókat, hogy recept nélkül is hozzájuthatnak olyan gyógyszerekhez, melyek egyébként csak vényre kaphatók. A regisztrált virtuális gyógyszertárakat onnan is fel lehet ismerni, hogy a megrendelés elfogadása előtt kérdésekkel győződnek meg arról, hogy a kért készítmény valóban megfelel-e az adott beteg bajának orvoslására.
A kezdeményezésről hírt adó Medical News Today oldal arról számol be, hogy a gyógyszerészek szakmai szövetsége a háziorvosok lapjában tájékoztatta mindezekről az érintetteket, ezen kívül a betegek számára is összeállított egy hasonló tartalmú brosúrát.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

hirdetés

Könyveink