hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egyre többet kell fizetni a magánrendelésekért

A lakosság fizetőképességének csökkenése miatt kisebb arányban növelték az árakat a magánegészségügyben, mint amennyivel a költségek emelkedtek – erről beszélt az Index-nek Lengyel Lívia, a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány főszerkesztője, egészségügyi szakértő.

A leggyakoribb vizsgálatok tekintetében ez annyit tesz, hogy míg tavaly egy nőgyógyászati méhnyakrákszűrésért átlagban 20-25 ezer forintot kellett fizetni, addig ez idén már 30-35 ezer forintos költséget jelent a betegnek. Az anyajegyszűréseknél vagy allergiavizsgálatoknál is hasonló a helyzet, 2022-ben még lehetett találni 20-25 ezer forintos ajánlatot, manapság már inkább 35-40 ezer forint ennek reális költsége.

A legkeresettebb műtétek sorában az egyik legdrágábbnak számító csípőprotézis-operáció 1,8 millió forintnál kezdődik, de elérheti akár a 4 millió forintos költséget is, ez utóbbinál már egyedileg a páciensre gyártják a térd- vagy csípőprotézist – ismertette Lengyel Lívia közgazdász, egészségügyi szakértő. A magánklinikáknál feltüntetett áraknál azt is figyelembe kell venni, hogy sokszor ez nem tartalmazza magának az implantátumnak az árát, ami nagyjából 400-500 ezer forintos pluszkiadást jelent. Lengyel Lívia hozzátette: ezen ortopédiai műtéteknél egyértelműen van csökkenés a betegforgalomban, itt jól érzékelhető a klinikák közötti ár- és technológiai verseny. „Mindennek ellenére még így is igen nagy arányban történnek térd- és csípőprotézis-műtétek magánellátásban” – hangsúlyozta. A közellátásban ugyanis ezen a területen kell az egyik leghosszabb várólistával számolni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink