hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egyre több magyar nő külföldre jár abortuszra

Az Mfor szerint a várólisták és a nem megfelelő bánásmód miatt egyre több nő kényszerül arra, hogy külföldön szakítsa meg a terhességét.

Szomorú a tendencia, hogy ezek szerint ma már nem csak meddőségkezelési céllal, hanem emiatt is a külföldet kell választaniuk a nőknek, írja az Mfor.

Lebedi Réka, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint ezzel két probléma is van: „A családvédelmi szolgálatok egyrészt hihetetlenül elfoglaltak, ami oda vezethet, hogy a nők kifutnak az időből. Másrészt ügyfeleinktől tudjuk, hogy ezeken a tanácsadásokon a hangnem is sokszor megalázó" – mondja.

A bécsi Gynmed klinika nőgyógyásza szerint az intézményben hetente tíz-tizenöt magyar nőnél végeznek terhességmegszakítást. De a klinika csak egy a sok közül, amelyik feljön a Google-kereső első oldalán. A lap szerint hasonló arányban néznek utána a nők a szintén az osztrák fővárosban praktizáló Woman & Health Klinikának is, melynek magyar, orosz és lengyel nyelvű honlapja is van. Sokan nem is csinálják végig a kimerítő magyar rendszert, egyből az osztrák magánklinikákat választják. Pedig a beavatkozás nem olcsó.

Az abortuszrendszer a Magyarországon élő menekülteket is érinti a Reproduktív Jogok Központjának friss jelentése szerint. A globális érdekképviseleti szervezet jelentése kiemeli, hogy sok ukrán nőnek, aki elmenekült a háború elől, és Magyarországon vagy Lengyelországban telepedett le, nincs más választása, mint „visszautazni Ukrajnába abortuszért”, vagy interneten abortusz-gyógyszert rendelni. Ha ez sem működik, más európai országokba kell utazniuk a terhességmegszakítás miatt.

(forrás: Mfor)

cimkék

hirdetés

Könyveink