hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egyre több ápolót bántalmaznak

Az Index cikkének apropóját egy friss amerikai vizsgálat adja, de a magyar kórházakban dolgozó ápolók is hasonló tapasztalatokról számoltak be.

Az amerikai NNU (National Nurses United) 5000 nővért vont be vizsgálatába, amelyben a válaszadók 31 százaléka a munkahelyi atrocitások gyakoriságának növekedéséről számolt be. A nővérek mindezt a már most is jelen lévő és egyre súlyosbodó nővérhiánnyal, a várakozási idők növekedésével, illetve a beteglátogatások feltételeinek állandó változtatásával magyarázzák, írja a lap.

Egy másik vizsgálatban a Medscape 10 ezernél is több nővért kérdezett ugyanerről. Ebben a vizsgálatban részt vettek diplomás ápolók és segédnővérek is. A megkérdezettek leggyakrabban verbális, majd fizikai és szexuális zaklatásról számoltak be, 49, 17, illetve 15 százalékos gyakorisággal.

A szóbeli zaklatásnak leginkább a nővérek voltak kitéve (58 százalékuk tapasztalt ilyet munka közben), a diplomás ápolók és segédnővérek valamivel kevésbé, 47, illetve 49 százalékban). Az ezt elkövetők túlnyomó többségben a betegek voltak (75 százalék), illetve valamennyivel kisebb arányban a látogatóik.

A nővérek azonban részesültek szóbeli zaklatásban az orvosok, illetve a főnővérek és egyéb kórházi dolgozók részéről is. Ilyesmiről egyébként a férfi ápolók gyakrabban számoltak be, mint nőnemű kollégáik. Fizikai, tettleges bántalmazást a nővérek és segédnővérek szenvedtek el legnagyobb arányban. Szexuális zaklatást nővérek és segédnővérek egyenlő gyakorisággal szenvedtek el, a diplomás ápolókhoz képest ritkábban.

Mindhárom csoport tagjai megegyeztek abban, hogy feletteseiknek az ilyen eseteket csak igen ritkán jelentették, mintegy 15 százalékban, a szexuális (tettleges vagy szóbeli) zaklatás tehát legtöbbször nem jutott a kórházi vezetők tudomására. Azok közül, akik segítséget kértek, kevesen gondolták úgy, hogy az eset megfelelő módon rendeződött.

A teljes információt ITT olvashatja

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink