hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Egymilliárdos pert vesztett a miskolci kórház

A Népszava információi szerint az egészségügyi intézmény a végrehajtás felfüggesztését kérte a Kúriától.

Közel egymilliárd forintot és annak hat évnyi kamatait kell kifizetnie kártérítésként a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei kórháznak, miután jogerősen elvesztette azt azt csatát, amelyben a sugárterápiát üzemeltető céget próbálta kiszorítani az intézményből.

Csaknem hatévnyi pereskedés után idén júniusban döntött jogerősen a Debreceni Ítélőtábla a kórház és a Medcenter Kft. perében. Ez az az ügy, amelyben a felek erőpróbája alatt egy bank működő sugárteriápás gépet foglalt le, de az is előfordult, hogy az ellátandó daganatos betegek egy része a rendelt időben nem kaphatott kezelését, mert a felek közt mérgesedő vita miatt időnként csökkent kapacitással működött a szolgáltatás.

Az ügy előzménye, hogy még 2017-ben a kórház akkori vezetői szorongatni kezdték a sugárterápiát szolgáltató vállalkozást. A Medcenter Kft. 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást, amelyben azt vállalta, hogy két új lineáris gyorsítót és egy CT-t telepít, azokat üzemelteti és karbantartja.

A bonyodalom első mozzanatként a kórház élére 2017 áprilisában kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával leállította a szolgáltató már befogadott számláinak kifizetését. Tiba Sándort később leváltották, ekkor a Népszavának a történteket úgy idézte fel, hogy egy olyan értekezleten született döntés a nem fizetésről, ahol az egészségügyért felelős államtitkár, illetve az ÁEEK főigazgatója is részt vett.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

Könyveink