hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egymilliárdos beruházással fejleszti sebészeti osztályát a WMC

A Wáberer Medical Center évente közel 200 műtéthez tervezi bevetni a da Vinci robotot, jelentős hozzáadott értéket teremtve Magyarországon.

lőször az urológiai, majd idővel a nőgyógyászati és általános sebészeti műtéteknél fogjuk használni a robotot – mondta el Tenke Péter urológus, aki komoly hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában elsőként műt majd a Wáberer Medical Centerben a da Vinci robottal.

A robotasszisztált műtéteknek számos előnye van, mind a páciensre, mind az orvosra, és a robotot üzemeltető egészségügyi intézményre nézve is – folytatta a szakorvos. – A robotsebészet során a sebész négy robotkarral dolgozik, amik olyan eszközöket mozgatnak, amelyek csuklószerű végződései az emberi csukló mozgásterjedelmét messze meghaladják. Az operáció így sokkal precízebb beavatkozásokra képes a milliméter töredékének pontosságával. A sebész kezének mozdulatát analizáló szoftver pedig képes kiszűrni a bizonytalan mozgásokat, a kézremegést, ezzel precízebbé és biztonságosabbá válik az eljárás. A robotasszisztált műtétek segítségével minimalizálható a fertőzés lehetősége, kiszűrhetőek az esetleges komplikációk, a vérveszteség mértéke nagyságrendekkel csökkenthető, a sebész mozgástere pedig kiterjesztettebbé válik, mint egy laparoszkóppal végzett műtét esetén. Ezek eredményként gyorsabb lehet a gyógyulás és ezáltal rövidebb lehet a műtét utáni kórházi tartózkodás is – tette hozzá Tenke professzor.

Fotó: Wáberer Medical Center/Heads Communication
Fotó: Wáberer Medical Center/Heads Communication

A sebészeti robotokat majd’ 30 éve alkalmazzák 6 kontinensen, 70 országban. Népszerűségét mutatja, hogy a világon mintegy 7500 robot segíti 60 ezer képzett sebész munkáját, akik a da Vinci segítségével már több, mint 12 millió sikeres beavatkozást végeztek el. A robotok elterjedése új fejezetet nyitott a sebészetben, ugyanis az orvos már nem a beteggel érintkezve végzi a műtétet, hanem egy úgynevezett sebészi konzolon keresztül irányítja a páciens testébe vezetett robotkarokon lévő eszközöket. A laparoszkópos eljáráshoz képest a robot karjai keskenyebbek, behajlíthatók, 3 tengely körül mozoghatnak, így a műtéti terület könnyedebben hozzáférhetővé válik, kamerája pedig 3 dimenziós képet mutat a műtéti területről, 10-12 szeres nagyításban.

A robotsebészet már itthon sem ismeretlen eljárás, Magyarországon az első robotasszisztált műtéti eljárásokat 2022-ben kezdték meg az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Jahn Ferenc Kórházhoz, a Semmelweis Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjához is került egy-egy eszköz.

A WMC megalapítása óta fő célkitűzésünk, hogy teljeskörű ellátást, széles szolgáltatási palettát biztosítsunk a pácienseinknek az elérhető legmagasabb színvonalon, modern, 21. századi eszközparkkal – mondta el Wáberer György alapító-tulajdonos. – A tulajdonosi kör egyetértésben a prevenció elkötelezett híve, hiszünk a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságában, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ez a preventív személet még nem terjedt el eléggé a lakosság körében és a gyógyulás most még sokszor csak sebészi beavatkozások útján valósulhat meg. Ezeknek a beavatkozásoknak a hatékonyságát, a gyógyulási idő csökkentését pedig a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb technológiával lehet csak támogatni. A sebészet esetében ezt többek között a da Vinci eszköz beszerzése jelentette. Ráadásul egy ilyen modern eszközzel további kiváló szakemberekkel tudunk bővülni – tette hozzá Wáberer György.

Azt prognosztizáljuk, hogy az egészségügyben a mesterséges intelligencia forradalmi változásokat fog hozni az elkövetkezendő 10 évben. Ezeket a trendeket folyamatosan nyomon követjük és törekszünk arra, hogy az újdonságokkal mielőbb fejleszthessük a saját szolgáltatásainkat, eszközparkunkat. Ennek egyik oka, hogy innovatív szemléletünkkel is támogassuk annak a lehetőségét, hogy a szakma kiválóságaival dolgozhassunk együtt, másrészt, hogy ezzel pácienseik számára a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat biztosítsuk – mondta el Mári Róbert, a WMC ügyvezető igazgatója.

 
(forrás: Wáberer Medical Center, HeadCommunication)
hirdetés

Könyveink