hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egyelőre nem tudni, meddig szünetelnek a János kórház részlegei

A Magyar Hang emlékeztet, hogy a kardiológián, a gasztroenterológián, az endokrinológián és a neurológián tavaly, illetve év elején húzták le a rolót.

Az aktuális helyzettel kapcsolatban a Magyar Hang kérdésekkel fordult a Szent János Kórházhoz. Azt szerették volna megtudni, hogy az intézkedéseknek köszönhetően mennyivel változott az intézményben szolgálatot teljesítő ápolók és orvosok száma, előreláthatóan mikorra állhat vissza a korábbi szintre az ellátás a belgyógyászati (kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia) és a neurológiai osztályokon.

A válaszban azt írták, jelentősen, közel 40 százalékkal csökkent a bérnővérek részvételi ideje az ápolásban, több osztály már a múlt évben is a közreműködésük nélkül működött, és tavaly bérnővérek nélkül indították el az új sürgősségi betegellátó osztályt, ahol 2023-ban 9518 beteget fogadtak. A vállalkozó orvosok számának változása pedig nem befolyásolta az orvosszakmai ellátás biztonságát, nagy részük átlépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyba. Elismerték ugyanakkor, hogy a kialakult helyzet jelenleg fennakadásokat okoz az ellátás megszervezésében.

Természetesen a folyamatos munkaerő-felvétel mellett valamennyi bérnővérrel kezdeményeztünk egyeztetést egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépésük érdekében. A tárgyalások és a szakdolgozói felvételek folyamatosan zajlanak, amennyiben a szakdolgozó hiány rendeződik, az ellátást, ellátási területet azonnal visszavesszük – közölte a Szent János Kórház. Egyúttal érdeklődtünk a fűtésrendszer üzemképessége, illetve a néhány hete épp lapunk érdeklődésére beharangozott rekonstrukció részletei felől is. Közölték, a korábbi évekhez hasonlóan időszakos fennakadások adódnak a fűtési rendszer működésében, mivel a rendszer olyan hibákkal küzd, amelyek folyamatos beavatkozást igényelnek.

A fűtés jelenleg minden osztályon működik, átmeneti jelleggel előfordulnak meghibásodások, amelyek elhárítását a KEF szakemberei azonnal megkezdik. A hiba természetéből adódóan a javítások ideje alatt átmeneti hőmérséklet-csökkenés tapasztalható – ismerte el az intézmény. A fűtési rendszer felújításával kapcsolatban kevés a konkrétum, a KEF csak szóbeli tájékoztatást adott a Szent János Kórház illetékeseinek arról, hogy idén megindul a munka.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink