hirdetés
2024. szeptember. 13., péntek - Kornél.

Egyelőre még kötelező a munkahelyi alkalmassági vizsgálat

A jogalkotói akarat megvan az általános kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatok eltörlésére, de a rendeletek még nem jelentek meg, írja a Profitline.

Augusztus végéig a Munka Törvénykönyve (Mt.) és a Munkavédelmi Törvény (Mvt.) minden munkáltató számára és minden munkavállaló vonatkozásában kötelezően előírta az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzését a munkába lépést megelőzően, illetve bizonyos esetekben időszakosan, illetve soron kívül is.

A fenti két törvény módosult szeptember 1-jétől. Az Mt. most már nem írja általános jelleggel a munkaköri alkalmassági vizsgálat elvégzésének kötelezettségét, hanem külön jogszabályra, illetve a munkáltató döntésére hagyja azt. Ezzel összhangban változott az Mvt. is, amely akkor teszi kötelezővé az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzését, amennyiben: (I) az adott munkakör tekintetében létezik ún. szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabály, amely sajátos egészségügyi alkalmassági követelményekről rendelkezik; (II) egyéb jogszabály kötelezővé teszi az orvosi alkalmassági vizsgálatot; vagy (III) a munkáltató előírja a vizsgálatok kötelező elvégzését.

A fenti (I) alpont szerinti említett ágazati foglalkoztatási törvények többsége nem tartalmaz konkrét munkavédelmi, illetve orvosi alkalmassági vizsgálatra vonatkozó előírást. Ezeket az előírásokat ugyanis alapvetően az Mvt. végrehajtási rendeletei tartalmazzák. Ezek a rendeletek azonban nem kerültek módosításra szeptember 1-jével és azok továbbra is egyértelműen rögzítik, hogy fő szabályként kötelező a munkavállalók orvosi alkalmassági vizsgálata.

A fenti (II) pont szerinti egyéb jogszabályok pedig jelenleg csupán tervezet formájában elérhetőek, azok még mindig a minisztérium asztalán vannak és elfogadásra várnak.

Azaz, hiába került mind az Mt., mind az Mvt. már szeptember 1-jei hatállyal módosításra az alkalmassági vizsgálat, a jogszabályok szerint még mindig kötelező, a munkáltatónak azt el kell végeztetnie, írja a Profitline.

(forrás: Profitline)

Könyveink