hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Egy orvosnak nehéz egyszerre két helyen lennie

Felelősen járnak el az önkormányzatok, ha a rendelési idő alatt biztosítják az alternatív orvosi ügyeletet – mondta a Népszavának Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője.

A Pest megyei településeken erős ellenérzéssel fogadták, hogy a korábbi ügyeleti ellátást központosították, így több helyen megszűnt ez a szolgáltatás, a helyieknek távolabbra kell utazniuk. A polgármesterek egyre-másra kapnak ajánlatot alternatív szolgáltatást kínáló cégektől. Ezek a vállalkozások azonban 24 órás szolgálatot már nem tudnak adni, mert egy jogszabály a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletek működtetését az Országos Mentőszolgálat kizárólagos hatáskörébe utalta. Az OMSZ ezt a feladatot hétköznap délután 16 órától 22 óráig, munkaszüneti napokon 8 órától este tízig az ügyeleti pontokon a háziorvosok közreműködésével látja el, ám munkaidőben továbbra is a háziorvosnak kell ellátnia, köztük azok esetében is, akik maguktól nem tudnak eljutni a rendelőbe. Csakhogy egy másik rendelkezés szerint a háziorvos rendelési időben nem hagyhatja el a rendelőt.

A helyi gyógyítók és a lakosság is erősen ösztönzi, hogy találjanak megoldást az ügyeleti helyzetre. Jogos az igény – erősít rá Keczéry Attila, hiszen sok helyen 24 órás ügyeleti szolgálatot működtettek az önkormányzatok. Ez arra is volt jó volt, hogy a rendelési időben, amikor az orvos nem tudta otthagyni a rá várakozókat, ez a szolgálat ment ki a beteghez. A kamara háziorvosi csoportjának vezetője szerint elvben, ha valaki rosszul van és nem tud saját erejéből eljutni a háziorvosi rendelőbe, hívhat mentőt, de a diszpécser nagyon sokszor úgy ítéli meg, hogy az eset nem sürgős, és nem küld mentőt, hanem a feladatot „visszadobja” a háziorvosnak. Ha ő éppen rendel, akkor lehet, hogy csak 3-4 óra múlva ér ki a beteghez. Ha viszont elhagyja a rendelőjét, azzal ugyanúgy hibát követ el, mert a váróban is lehet olyan helyzet, amikor azonnal kell segíteni. 

Nehéz kérdés, miként tud egyszerre egy háziorvos két helyen lenni.

A teljes információ

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink