hirdetés
2024. július. 01., hétfő - Tihamér, Annamária.
hirdetés

Egészségipar

Egis, Richter: brutális profitnövekedés

Hatalmas volatilitás mellett jelentős gyengülést mutatott az első negyedévben a forint árfolyama mind az euróval, mind a dollárral szemben. A tőzsdei cégek szempontjából roppant fontos záró értékek kiugróak voltak, melynek pozitív profit hatása az Egis és a Richter esetében hatalmas lesz majd az első negyedéves gyorsjelentésekben.

A forint árfolyama hatalmas kilengéseket mutatott az elmúlt egy év során, ami természetesen több fronton is jelentős hatással lehet a tőzsdei társaságok eredményére (export, devizás tételek). A forint az euróval szemben a 308-as, a dollárral szemben pedig a 232-es szinten zárt, melyek jelentősen gyengébb szintek, mint a tavaly év végi értékek.
Ez természetesen jelentős nyomot hagyott az Egis és a Richter első negyedéves teljesítményén is, amint az a portfolio.hu által összeállított konszenzus adatain is látszik: a nettó profitok az elemzők szerint jelentősen meghaladják az üzemi eredményeket, s az egy évvel korábbihoz képest is komoly bővülés várható, ami vélhetően unikum lesz majd a gyorsjelentés szezonban.


A Richter esetében a hatalmas deviza (jellemzően euró) betétállomány és a devizás követelésállomány átértékelése jelentős pénzügyi profitot generálhat, ugyanakkor ezt a pozitív hatást mérsékli:
- a hazai állampapír állomány a hozamok első negyedéves emelkedésének folytán;
- a 270-es szint körül nyitott fedezeti ügyletek eredménye, amit azonban közel nem a teljes kitettségre nyitott a társaság;
- a zloty és a lej forinttal szembeni gyengülése.
Az Egis számára a dollár erősödése további pozitívumot jelent, melynek csak egy részét eliminálják a hedge ügyletek.
Sem az Egis, sem a Richter esetében nem várhatunk csodát a belföldi értékesítések tekintetében, továbbra is különös figyelmet fordít azonban majd a piac az orosz és az ukrán exportra, hiszen a rubel és a hrivnya gyengülése komoly mértékben veszélyezteti a keresletet. Nem kizárt, hogy ezeken a piacokon az értékesítési tervek mérséklésére kerül majd sor.

portfolio.hu

 

cimkék

Könyveink