hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Egészségtudatosabbak az átlagnál a pénztártagok

A Patikapénztár felmérése szerint tagjaik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra és odafigyelnek a táplálkozásukra is.

A Patikapénztár tagjai körében végzett online felmérése szerint a válaszadók fele teljesen egészségesnek érzi magát, csupán 3% állította, hogy gyakran beteg. Azok, akik teljesen egészségesnek érzik magukat, 71%-ban mondták azt, hogy egészségesen élnek. Azok viszont, akik nem érzik magukat egészségesnek, már csak 44%-ban állították ezt. Az eredmények is alátámasztják, hogy az egészségpénztári tagok az átlagnál tudatosabbak, inkább tisztában vannak azzal, hogy a jóllétükhöz jelentősen hozzájárul az életmódjuk. Összességében a megkérdezettek 32%-a érzi úgy, hogy nem él egészségesen, 10% pedig nem tudja, hogy egészségesen él-e.

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb kelléke az egészséges életmódnak, a legtöbben a helyes táplálkozást említették első helyen a rossz szokásoktól mentes életmód és a rendszeres testmozgás előtt. A válaszok alapján a pénztártagok nem pusztán divattrendeket követnek a táplálkozásuk során, hanem tudatosan figyelnek arra, hogy egészséges alapanyagokból, egészséges ételeket fogyasszanak.

Mire figyel a táplálkozása során? 

 

A sport is jelentős szerepet tölt be a pénztártagok életében: több mint 47%-uk hetente legalább egyszer-kétszer mozog, közel 14% intenzíven sportol, ugyanennyien viszont egyáltalán nem végeznek testmozgást.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogyan viszonyulnak a pénztártagok a szűrővizsgálatokhoz. A válaszadók 45%-a szerint az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat is. Minden második pénztártag, akik fontosnak tartja a prevenciót, évente elmegy szűrővizsgálatra, 35% csak, ha valamilyen fájdalmat észlel, 8% kizárólag akkor, ha a munkáltatója fizeti a vizsgálat költségét, 2% soha.

A lakossági igényről árulkodik azonban, hogy minden harmadik válaszadó a személyre szabott szűrőcsomagokat említette az első helyen, arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen pénztári fejlesztéseket tartana fontosnak az egészsége érdekében.

– A Patika Egészségpénztár az egészséget fontosnak tartó emberek közössége – mondta el a felmérés kapcsán dr. Lukács Marianna, a Pénztár igazgatója. – Úgy látjuk, a pandémiát követően a bizalom felértékelődött az egészségügyben is, a jelenlegi gazdasági helyzet pedig előtérbe helyezi a költségtudatos lakossági döntéseket. Ez a két trend adta az ötletet, hogy az egészségpénztári szektor szereplői közül elsőként hűségprogramot vezessünk be. Az ÉnPénztáram a pénztári szolgáltatások használatáért járó hűségpontokkal segíti a takarékoskodást az adókedvezmények és a szolgáltatói kedvezmények mellett. Ami pedig a pontok beváltását illeti, extra előny, hogy a tag a kedvezményt az amúgy is szükségessé váló pénztári költéshez használja fel, ráadásul utólag. A pénztár így közvetlenül is hozzájárul a tag egészségügyi kiadásainak csökkentéséhez minden egyes összegyűjtött és beváltott hűségponttal. 

 

A Patikapénztárról

A Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár 1999-ben alakult gyógyszerészek kezdeményezésére. Jelenleg több mint 60 ezer tagja van, a vagyona meghaladja a 4,5 milliárd forintot.

hirdetés

Könyveink