hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Drámai a helyzet: nincs elég gyermekorvos

Póta György gyermekorvos az ATV Start című műsorában elmondta, a megfelelő ellátás azt jelenti, hogy mikor, hol és milyen színvonalú ellátást kapnak a gyerekek, és e tekintetben Magyarországon „őrült nagyok a lemaradások”.

Póta György azt mondta, az ország egyes részei között is hatalmas a különbség az ellátásban. Kifejtette: rossz a helyzet például a kelet-magyarországi zsákfalvakban, ahol nincs 50 km-en belül gyermekorvos a környéken, de még a vegyesellátó háziorvost is csak helyettesítés útján kapnak. A szakorvosi vizsgálatokon egyre hosszabbak a várólisták, sőt, sokszor 50-80 kilométert kell utazni egy-egy vizsgálatért.

Póta szerint problémát jelent az is, hogy sok gyermeket nem gyermekorvos lát el:

A gyermek nem egy kisméretű felnőtt. Teljesen másképp működnek, teljesen másképp kell hozzájuk állni. Nem véletlenül van külön gyermekorvos, máshogy kell őket gyógyítani, mint a felnőtteket – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a felnőttekhez szokott orvosok nem biztos, hogy ugyanolyan rutinnal és ugyanazon a szakmai színvonalon tudják ellátni a beteg gyermekeket, mint egy gyermekszakorvos.

A magyar gyerekek több mint 23 százaléka nem gyermekorvoshoz tartozik az országban. Szerinte itt kezdődik az a bizonyos esélyegyenlőtlenség, hogy az alapellátás szintjén a gyermek először nem gyermekorvossal találkozik, hanem egy felnőttekhez szokott szakemberrel.

Póta beszélt arról is, hogy a humánerőforrás nagy problémákat okoz, kevés a megfelelő minőségű szakellátó személyzet.

Elmondása szerint a mostani fiatalok nem szívesen mennek házi gyermekorvosnak, ugyanis egyáltalán nem kecsegtetők a körülmények az alapellátásban.

Egy bizonytalan szolgálatról beszélünk, amivel kapcsolatban minden ötödik évben felmerül a kérdés, hogy még meddig lehet fenntartani a rendszert – fűzte hozzá az ATV-n, ahogyan azt is: a gyermekorvosok azt szeretnék, ha a gyermekgyógyászat egy önálló alrendszer lehetne.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink