hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Döntött az Ítélőtábla: ki kell adni az operatív törzs jegyzőkönyveit

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben és úgy döntött, ki kell adni az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit.

Pert nyert a HVG a kormányzattal szemben: a Fővárosi Ítélőtábla november 23-i ítéletében a lapnak adott igazat és a márciusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, amelyeket eddig igyekeztek titkolni.

A HVG tavaly májusban indított pert azok után, hogy a koronavírus-járvány idején működő operatív törzs nem volt hajlandó kiadni a pandémia idején tartott üléseinek jegyzőkönyveit. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok. A friss ítélettel azonban azt mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A jogerős ítélet, bár ellene az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához, hosszú folyamat végére tehet pontot. A perben – amelyben a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel együttműködésben Nehéz-Posony Kata ügyvéd képviselte a lapot – kiderült, csak akkor lehetne elzárni az adatokat a nyilvánosság elől, ha lenne olyan döntési folyamat, amelyben a korábbi jegyzőkönyvek segítenének. A másodfokon eljáró Ítélőtábla azonban rámutatott, hogy még egy új járvány esetén is jelentős változások következtek be mind a vírus mutációja, mind a védekezés terén, ezért akkor is új döntéshozatali folyamatra volna szükség.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink