hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

DK: legyen EU-vizsgálat is egészségügyi beszerzés-ügyben

A Demokratikus Koalíció európai uniós vizsgálatot is kér azoknál a cégeknél, amelyek ügyében a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt versenyfelügyeleti eljárást indított.

A GVH több egészségügyi cégnél indított vizsgálatot kartellgyanú miatt. Most a DK alelnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, az egyes, főleg röntgengépek beszerzésére kiírt pályázatokon jellemzően csak egy cég indult és a kiírásokat általában közvetítő cégek és nem a gyártók nyerték el. A 25 eljárás összességében nettó kilencmilliárd forintról szól, de a DK által megszerzett információk alapján jelentős volt a túlárazás, mert a beszerzések értéke körülbelül 4-4,5 milliárd forint.

A kormány már nem csak az oktatásból, hanem az egészségügyből ből is kilopja a pénzt –  fogalmazott Varju László . Az európai hatóságoknak kell kivizsgálniuk, hogy "mennyi egészségügyrere szánt pénz tűnt el fideszes zsebekben" – tette hozzá.

A független képviselő kérdéssel fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterekhez, akiktől arra vár választ, mi indokolta, hogy kiírásonként "egyetlen pályázóval foglalkoztak" és nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy "nyílt versenyben lehessen a beszállítást elvégezni". Hozzátette, a két minisztertől azt is elvárják, hogy hozzák nyilvánosságra azt a listát is, hogy mely kórházak mely cégekkel kötöttek szerződést.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink