hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Gazdaság

Csak átmenetileg indokolt a cafetériát terhelő adó

Legalább 30 százalékos visszaesés várható az egészségpénztári szektorban 2010-ben a BDO Forte szerint.

Szakmailag elfogadhatatlan, de Magyarország gazdasági helyzete kikényszeríti a jelenleg adómentes természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos mértékű adót – fejti ki Rajné Adamecz Ildikó a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere, a 2009–2010-es tervezett adóváltozások kapcsán. Ez azonban mindenképpen csak átmeneti intézkedés lehet – teszi hozzá – feltéve, hogy a mindenkori kormányzat nem kérdőjelezi meg az egészséges életmódot és hosszú távú egészségmegőrzést ösztönző adózási gesztusok stratégiai jelentőségét.

Az új adónem bevezetését szakmailag több szempontból is elfogadhatatlannak tartjuk – áll a BDO Forte közleményében. A tervezett intézkedések egyrészt a recesszió idején egyébként is nehéz helyzetben lévő, érdemi adóalap-levonással nem rendelkező, bérből és fizetésből élőket érintik leginkább, másrészt pedig az állandó, stabil adórendszer hiánya, az évente, félévente változó adójogszabályok lehetetlenné teszik, hogy a munkáltatók jól szabályozott ösztönzési rendszert és arra épülő üzleti stratégiát alakítsanak ki – fogalmaznak. Valószínű, hogy az egészségpénztári tagok díjterhelése is változik majd az intézkedés hatására, hiszen a változatlan működési költségek alacsonyabb összegű befizetésekre kerülnek felosztásra, így a relatív költséghányad összege nőhet – hívja fel a figyelmet Rajné Adamecz Ildikó.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott és a költségvetési bizottsága által is támogatott módosító indítvány elfogadása esetén 2010-től az egészségpénztári munkáltatói befizetések a minimálbér harminc százalékáig, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig adóznak majd 25 százalékos kulccsal. A kedvezményes körön kívül rekedt munkáltatói befizetések az összevonandó jövedelmek körébe kerülnek, ezek kulcsai várhatóan az éves adótáblához igazodnak majd – emeli ki Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere.

Mivel az egészségpénztári befizetések tavalyi, mintegy 40 milliárd forintos bevételének 80–90 százaléka a munkáltatóktól származott – amelyek 2010-től 25 százalékos adóteherrel növelt összeget kénytelenek megfizetni –, a jövő évtől érvényesülő adóhatás és a pénzügyi válság következményei miatt nagyságrendi, legalább 30 százalékos mértékű visszaesésre számítunk a szektorban – teszi hozzá a szakember.

Napi Gazdaság

cimkék

hirdetés

Könyveink