hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Budapesten ismét szmogriadó

Újra a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és november 14-én a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja.

Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri a lakosságot és a légszennyezőket, valamint kéri a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését.

A szálló por koncentrációja két egymás követő napon több helyen elérte a küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatban a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny, így gyermek, időskorú, krónikus beteg csoportjaira.

(forrás: MTI)

Könyveink