hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Gazdaság

Bővülés előtt állhat a szakmai felelősségbiztosítások piaca

Ígéretes fejlődés előtt áll a szakmai felelősségbiztosítások piaca, amelynek elsősorban az egészségügyben vannak jó kilátásai – állapítja meg hétfői közleményében a Union Biztosító Zrt. A társaság szerint a lehetőségek bővülésével a piaci verseny is élesedik.
A jelenlegi tendencia szerint a magyar biztosítási piac egyre több szereplője jelenik meg szolgáltatói felelősségbiztosításokkal – állapítja meg a Union. Ez a biztosítástípus az adott tevékenységet végző személy vagy cég által szakmai műhibából okozott véletlen károk megtérítésére vonatkozik.
 
Magyarországon mintegy ötven olyan tevékenységkör létezik, amelyek gyakorlását a jogszabályok csak szakmai felelősségbiztosítás megkötése mellett engedélyezik, ezek között többségében veszélyes üzemi, pénzügyi, illetve gyógyító szolgáltatások vannak.
 
Az új trend szerint egyre több olyan szakmában is kezdenek népszerűvé válni e biztosítások, ahol azokat nem írja elő jogszabály, erre reagálva a biztosítók, egyebek között takarítók, gépjárműmosók, kéményseprők számára kínált konstrukciókkal állnak elő.
 
E biztosítások tarifája fajlagosan magasabb, ám a gazdasági válság után várhatóan a piaci szereplők többsége megengedheti magának, hogy a továbbiakban magasabb biztosítási összeget válasszon – vélik.
 
Komolyabb bővülés elsősorban az egészségügyben várható. Ennek oka, a Union szerint, hogy a műhibaperek száma évről évre növekszik, elsősorban a páciensek öntudatosabb jogérvényesítése miatt.
 
A műhibaperek tekintetében a bírósági gyakorlat is egyre szigorúbb és a kártérítések összege is nő. Súlyosabb egészségkárosodás esetén az egyszeri és járadékos formában meghatározott kártérítések összege a perköltségekkel együtt ma már 50 millió forintnál is több lehet – mutattak rá.
 
A szakmai felelősségbiztosítások piaca jelenleg nem túl nagy, a becslések alapján 3–5 milliárd forintra tehető az éves szinten keletkező díjbevétel – közölte Maják Viktor, az Union Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. Összehasonlításképpen: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tavalyi díjbevétele több mint 125 milliárd forint volt.
 
A piac ma még meglehetősen koncentrált, a két vezető szereplő – az Allianz és a Generali-Providencia – részesedése körülbelül 80 százalék, a szereplők többsége csak alaptermékeket forgalmaz, emiatt sok területen egyáltalán nem alakult ki verseny – tette hozzá.
 
MTI

cimkék

Könyveink