hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Botrány egy brit alapítványi kórház sürgősségi halálesetei miatt

A brit egészségügyi intézményeket felügyelő Healthcare Commission vizsgálata szerint többszáz beteg halt meg szükségtelenül a Mid Staffordshire NHS alapítványi tröszt sürgősségi osztályán.

A felügyelő bizottság úgy találta, hogy a tröszt olyannyira igyekezett teljesíteni a kitűzött célokat és elnyerni függetlenségét a kormányzati irányítás alól, hogy elmulasztotta kiküszöbölni a súlyos hiányosságokat a baleseti és sürgősségi osztályon. Több beteget személyzet nélküli kórtermekben rejtettek el, hogy elkerüljék a maximum négyórás várakozási idő megszegésének vétségét. Az NHS alapítványi trösztben három év alatt legalább 400-al több beteg halt meg, mint ami várható lenne egy hasonló esetösszetétellel működő intézményben.
A problémák középpontjában a staffordi kórház állt, ahol a szükségesnél kisebb számú egészségügyi személyzet dolgozott, kifogásolható ápolási munka folyt, műszerhiány volt, a vezetés elégtelenül működött, és hatástalan rendszerek álltak rendelkezésre a problémák azonosítására. A Healthcare Commission elnöke nyilatkozatában kifejtette, hogy az ellátás megdöbbentő színvonalával állnak szemben, ahol a sürgősségi betegek ellátásának majdnem minden fázisában hiányosságok mutatkoztak. Az egészségügyi minisztérium államtitkára sajnálatát fejezte ki az eset kapcsán, és országos vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a korai riasztási rendszerek– amelyek a klinikai alulteljesítést hivatottak jelezni – megfelelően működnek-e az NHS egészében. Az eset hatására az NHS orvosi részlegének vezetője új indikátorok bevezetésén dolgozik – benne a halálozási rátákkal és a betegek visszajelzésével az ellátás minőségéről – annak érdekében, hogy minden kórház kényszerítve legyen a biztonság és a minőség figyelembe vételére. Ezek az információk felkerülnek a betegek választási lehetőségét bemutató NHS Choices webhelyre.
A Mid Staffordshire NHS trösztnél többek közt a következő hiányosságokat találták: a baleseti és sürgősségi osztályon szakképzetlen recepciósok értékelték a betegeket, kevés szakorvos és ápoló dolgozott, az ápolók nem tudták olvasni a szívmonitorozó vagy életjeleket mutató berendezéseket, a betegek néha helytelen gyógyszereket kaptak, a betegek hívógomb jelzésére nem válaszoltak, így néha órákig hagyták őket a szennyes ágyneműben vagy fájdalmak közepette. A C. difficile fertőzések megkétszereződésének információját is elmulasztották nyilvánossá tenni.
A tröszt testületi értekezleteinek 2005–2008-as jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a megbeszéléseket a finanszírozás, a célkitűzések teljesítése és az alapítványi tröszt státuszának elnyerése dominálta. A 2006/07 évben a tröszt 10 millió font megtakarítást tűzött ki, ami a forgalom kb. 8 százalékának felel meg. Ennek teljesítése érekében 150 dolgozót elbocsátottak, köztük ápolókat, miközben a tröszt már akkor alacsony számú személyzettel működött. A Mid Staffordshire 2008 februárban nyerte el az alapítványi státuszt.

HealthOnLine

cimkék

hirdetés

Könyveink