hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Weboldalak blokkolásával óvják a fiatalok egészségét

Több e-cigit árusító weboldalt is blokkolt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) továbbra is szigorúan fellép, illetve súlyos bírságot szab ki azokra az online térben dohányterméket kínáló oldalakra, amelyek fiatalkorúak részére értékesítenek - figyelmeztet közleményében az SZTFH. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket. Ezért számos webshop kifejezetten őket célozza meg, színes oldalaikon divatos, trendi megjelenésű és egészségesnek tűnő, de korántsem veszélytelen termékeket kínálnak számukra.

Az elkövetők a hazai zárt dohánytermék-kiskereskedelmet megkerülik. Kihasználják azt, hogy a környező országok Magyarországhoz képest lazább forgalmazási szabályokat alkalmaznak. Ezért webshopokban vagy a közösségi média felületein kínálnak bárki számára hozzáférhető módon, itthon kizárólag dohányboltban forgalmazható, vagy a hazai piacon forgalmazási tilalom alá eső termékeket. Amik nemcsak súlyos függőséget alakíthatnak ki, hanem az összetételük is ellenőrizetlen - áll a közleményben, amely a Pénzcentrum szerint egyúttal felhívja arra is a figyelmet, hogy egy ilyen adásvétel során nem csak a dohányzásból fakadó káros egészségügyi hatásokkal kell számolni, hanem hibás és kifejezetten veszélyes műszaki megoldásokkal is. A bevizsgálatlan készülékek túlhevülhetnek, felrobbanhatnak ezáltal súlyos sérüléseket is okozhatnak. Továbbá előfordulhat az is, hogy a fizetést követően a vevő meg sem kapja az ellenőrizetlen helyről származó veszélyes terméket.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink