hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egészségipar

Biztonságosak-e az e-cigaretták?

Aggasztó, hogy nincsenek adatok az e-cigaretták biztonságosságára nézve, noha egyre népszerűbbek – figyelmeztetett két görög kutató a British Medical Journal-ban.
Az e-cigaretták külleme olyan, mint az igaziaké, de elemmel működnek, általában rozsdamentes acélból vannak, és használójuk nikontartalmú gőzt lélegez be, amelyben nincs kátrány, szén-monoxid vagy dohány-alkotórészek. Ez azt jelenti, hogy olyan helyen is szívhatók, ahol tilos a dohányzás.
 
Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma óvatosságra int, mivel tudomása szerint egyetlen vizsgálatot sem végeztek az e-cigaretták hosszú távú biztonságosságára nézve. Az e-cigarettáktól való tartózkodást javasolják mindaddig, amíg egy már folyamatban levő vizsgálat nem tisztázza a biztonságossággal kapcsolatos kérdéseket; ez jövő évre várható. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja is hasonló. Az Egyesült Királyságban tilos dohányzásról leszoktató eszközként forgalmazni az e-cigarettákat,de cigaretta alternatívaként nemcsak az interneten kaphatók (már Magyarországon is), de bárokban, klubokban is.
 
Andreas Flouris és Dimitris Oikonomou, a két görög kutató szerint három jelentés foglalkozik az e-cigaretták biztonságosságával; az Egyesült Államok egyik kormányzati szerve, egy görög kutatóintézet és egy új-zélandi magánszervezet készítette őket. Ahány jelentés, annyi álláspont.
 
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala aggodalmát fejezte ki, mivel a különböző márkájú e-cigaretták által egy szívással belélegzett nikotin mennyisége rendkívül változó volt. Emellett veszélyes rákkeltő anyagok nyomait is megtalálták a belélegzett gőzben. A Demokritos görög kutatóintézet semleges a kérdésben, és semmi jelét nem találta kémiai szennyezésnek. A Health New Zealand magánszervezet kimutatott nyomokban rákkeltő anyagokat, de ennek ellenére is javasolja az e-cigaretták használatát, mivel még mindig egészségesebbnek tartja őket, mint a valódi cigarettát.
 
Még az e-cigaretták gyártói és a dohányosok is egyetértenek azzal, hogy az e-cigaretták biztonságosságát alaposan meg kell vizsgálni. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a dohányosok igénylik ezt a terméket: Nagy-Britanniában már mintegy 10 százalékuk próbálta ki – tájékoztat a BBC.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Könyveink