hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Bezár a szatymazi rehabközpont

Júliustól nem folytatja a fiatalkorú kábítószerfüggők kezelését a Dr. Farkasinszky Teréz Ifjúsági Drogcentrum Rehabilitációs Centruma, írja a Szegeder nyomán a Telex.

2015-ben nyílt meg a felújított és kibővített épületben a rehabközpont, mint az ország első olyan jellegű intézménye, amely fiatalok addikciós kezelésével foglalkozik, legyen szó kábítószer-, alkohol- vagy játékfüggőségről, írja a lap. A drogcentrum épületében működő rehabilitációs szolgáltatást a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás (SZKTT) üzemelteti, az épület viszont Szatymaz község tulajdona. Erről született egy megállapodás, miszerint Szeged 2020-ig ingyen használhatja az épületet, de Szatymaz bármikor visszakérheti azt.

Bár a létesítmény használatáról szóló megállapodás lejárt 2020-ban, a község továbbra is engedélyezte, hogy a megyeszékhely ingyenesen használja a Kossuth Lajos utcai épületet. 2021-ben a község önkormányzata már vissza szerette volna kérni az ingatlant, ennek a pontos határidejét azonban nem jelölték ki. Az épület mostani sorsát túlnyomórészt a költségvetési nehézségek döntötték el, ugyanis a drogcentrum rehabilitációs centrumának éves üzemeltetése az elmúlt évekhez képest nagyjából a tízszeresébe kerülne, így az önkormányzat és az SZKTT úgy döntött, hogy lemond a további működtetéséről.

A centrumban kezeltek július 31-ig kaphatnak még ellátást a „gondozási idő” keretein belül, mivel addig kell megszüntetni az intézményi működést a január 25-én megszületett döntés értelmében. Azokat a betegeket, akiknek a hely megszűnéséig nem fejeződik be a gondozása, rehabilitációja, az országban működő valamelyik másik ilyen jellegű intézet veszi majd át. A későbbiekben a dolgozókat igyekeznek majd a végzettségük és az eddigi munkakörük szerint áthelyezni a társulás többi intézményében betöltetlen helyekre.

A teljes információ

(forrás: Szegeder, Telex)
hirdetés

Könyveink