hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Betegeket ellátó egészségügyi ágazat állhat le

Összeomlik a hazai gyógyászati segédeszköz-ellátás a kormány pénzügyi segítsége nélkül – hangzott el a figyelmeztetés az InfoRádióban.

Van olyan gyógyászati segédeszközgyártó és -forgalmazó, ami tavaly márciusban még 80 millió forintos rendelésállománnyal működött, idén március közepe óta azonban egyetlen megrendelése sincs. A koronavírus-járvány miatt a gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó vállalkozások is forgalom és bevétel nélkül maradtak, így bezártak, vagy szűkített nyitvatartás mellett működnek – mondja a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.

„A gyógyászati segédeszközök egy része kizárólag receptre felírható, de ezeknek a felírása jelenleg problémákat okoz. Gondot jelent ugyanis a betegeknek az orvossal való találkozó, és ha nincs recept, akkor nincs mivel a gyógyászati segédeszköz-boltba elmenni, annak pedig így nincs bevétele” – magyarázta.

Az orvosi segédeszközgyártók és -forgalmazók azonban a bértámogatást és járulékfizetési kedvezményeket sem vehetik igénybe – hangsúlyozza Margitai Barnabás az InfoRádióban.

„Alapvetően az érintettek kis- és közepes-, valamint mikrovállalkozások, amelyek nem tartoznak a kisadózók, vagyis a katások körébe. Ezeknek a cégeknek a kormány nem dobott mentőövet, és velünk együtt más egészségügyben dolgozó társaságok, vállalkozások jelenleg a kedvezményezetti körből kimaradtak” – hívta fel a figyelmet.

Pedig a legtöbb gyógyászati segédeszközzel foglalkozó vállalkozásnak tartaléka sincs. Hiszen, ahogy azt többször is jelezték, 17 éve nem változott a finanszírozás, az euró drágulása miatt így több terméket jó ideje csak veszteséggel tudtak biztosítani a betegeknek. Margitai Barnabás szerint, ha az ágazat bedől, a rászorulók gyógyászati segédeszköz nélkül maradnak.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink