hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségipar

Betegbarát receptek

Kevesebb várakozással lehet július elsejétől a vényekért gyógyszert kapni a patikákban. E naptól kötelező a gyógyszert felíróknak valamennyi receptre egy extra vonalkódot is rányomtatni.

Ez az új jel tartalmazza a beteg összes, a gyógyszer kiadásához, netán helyettesítéséhez szükséges adatát. A recept fejlécére ugyanezen információk betűvel is rákerülnek, hiszen, ha a vonalkód valamilyen okból mégsem olvasható a számítógép számára, akkor se legyen akadálya az orvosság kiadásának.

Az információ megduplázása a látszat ellenére sem felesleges, mert a vonalkódok egyetlen mozdulattal szinte emberi hiba nélkül rögzíthetők a patikai elszámoló rendszerekben. Nincs szükség arra, hogy a gyógyszerész hosszú percekig maga gépelje be az adatokat.

Az első patikai visszajelzések szerint ott ahol próbálták, töredékére csökken a gyógyszerkiadására fordított idő az új vényekkel – erről Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője számolt be hétfőn az újságíróknak. A szakember elmondta azt is, hogy az orvosok egy részének az új formátumú vények miatt nyomtatót kellett cserélnie, ehhez az OEP a háziorvosoknak tízezer forint egyszeri támogatást adott. Az összeget már ki is fizették.

A nyomtató mellé az orvosok térítésmenetesen juthatnak vényíró programhoz az egészségbiztosító honlapjáról, valamint a vények kiszállításával kapcsolatos posta költséget is a hivatal állja.

A receptek további újdonsága, hogy az egészségbiztosító a hátlapra közérdekű információt nyomtatott. Például arról, miért fontos, hogy az orvos által rendelt készítményt a beteg beszedje, hova fordulhat, ha az ellátással kapcsolatban bármilyen kérdése, aggálya van. A biztosító egyben jelzi azt is: a recepten a beteg aláírása egyben azt is jelenti, hogy a gyógyszerész kellően tájékoztatta, azaz minden kérdésére válaszolt a kiadott orvossággal, mellékhatásaival kapcsolatban.

Forrás: Népszabadság Online

cimkék

Könyveink