hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.

Bérfeszültség a mentőknél

Komoly feszültség alakult ki a mentők között a bérrendezés miatt. A Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület a szerintük diszkriminatív döntés okán szót is emelt. Győrfi Pál szerint a jogszabály alapján hajtották végre az emelést, írja a Somogyi Hírlap.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Sonline érdeklődésére közölte: július elsejétől minden egészségügyi munkakör esetében a jogszabályban meghatározott ágazati béremelést hajtották végre.

A legmagasabb összegű emelést az orvosok kapták, a legalacsonyabbat a mentőtisztek – tette hozzá. – Az orvosok és szakorvosok esetében a növelés illetménytől függően sávosan megállapított fix összeg volt, szakdolgozók esetében a béremelés összege független az emelés előtti keresettől, az a közalkalmazott besorolási osztályától és fokozatától függött.

Országosan 448 orvos és 6721 szakdolgozó részesült ágazati béremelésben. Somogyban a 279 foglalkoztatottból 241-en kaptak béremelést, amely a létszám 89 százaléka. Az OMSZ-dolgozók átlagkeresete július elsején 185.866 forint volt.

A lap felvetésére, miszerint mikor számíthatnak béremelésre a mentődolgozók, Győrfi közölte: ez kormányzati döntéstől függ. Úgy tájékoztatott: mivel az OMSZ-nak nincs többletforrása az ágazati béremeléshez központilag biztosított forráson felül, nincs lehetőségük a jogszabály előírásai feletti többlet-béremelésre.

hirdetés

Könyveink