hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Béremelés: az alapellátásban még nagy a bizonytalanság

Póta György gyermekorvos az ATV Start című műsorában elmondta, a kormány nem egységesen emeli minden szegmensben a szakdolgozók bérét, hanem mindig egy aktuális rendelettel éppen egy szeletnek, a többiek ezt jogosan nehezményezik, aztán hirtelen jön egy nagy bejelentés, hogy egy másik szegmens is megkapja ezt, "mintha ez kegy lenne".

Póta György beszélt arról, hogy az ügyeleti rendszer átalakításával jóval kevesebbet kell ügyelni, ami jó hír, de miután az ügyeleti óradíj nem változik, az eddigi 16 óra helyett 6-8 órát kell bent tölteni, így a régi ügyeleti díj felét kapják a dolgozók, pedig a pénz így is kevés. A kormány megemeli az alapbért, de a különböző átalakítások során a szakdolgozók alapbére csökken – tette hozzá. Az alapellátásban dolgozó szakdolgozók bérkiegészítéséhez "még mindig a jogszabályokat keresik" – fogalmazott.

Korábban több hírt is lehetett hallani, hogy a háziorvosi szakma elöregedik, Póta György szerint ez nem a jövő, hanem a jelen problémája. Mint mondta, főleg a házi gyerekorvosok körében jelent ez problémát, az orvosok már nem nagyon bírják a munkát, a sok változást, sokan 30-40-50 éve dolgoznak a szakmában, de most napi szinten felborítják a munkájukat – hangsúlyozta, hozzátéve: a bérrendszer miatt még erősebb a bizonytalanság az alapellátásban, mint a szakellátásban. Ha nincs megoldás, egyre kevesebben választják ezt a pályát, így sok területen megszűnhet ez a fajta ellátás Magyarországon – figyelmeztetett.

A kis falvakban, ahol pár száz ember lakik, régen volt egy önálló körzeti orvos, ami már 20 éve nincsen, ezért a legtöbben a szomszédos településekre járnak orvoshoz. Azzal, hogy ezeket megszüntetik, azzal fogják elérni, hogy az ottani betegek kénytelenek lesznek folyamatosan máshova menni a rendelésekre, mert oda koncentrálták az egyébként három helyen helyettesítő orvos munkáját – mondta az ATV Start műsorában Póta.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink