hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Békés, a rokkantnyugdíjasok megyéje

A dél-alföldi megyék közül Békésben él a legtöbb rokkantsági nyugdíjas. A régiós megoszlásban 33,6 százalékot tesz ki azok aránya, akik ilyen jellegű ellátásból tartják el magukat.

 

Hazánkban a KSH legfrissebb adatai szerint összesen 2,98 millió ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást. Utóbbi körbe tartozik a rokkantsági nyugdíj is, Magyarországon minden negyedik, azaz 750 ezer ember él ebből. 
A régiónkban Békésben a legtöbb a nyugdíjasok között a rokkantsági ellátásból élő, 22,44 százalék. Ebből a szempontból hazánk hátul áll a 33 fejlett országot tömörítő OECD-államok sorában, nálunk az aktív korú lakosok közül minden tizedik rokkantnyugdíjas. 
Elemzők szerint amennyiben összehasonlítjuk az ország különböző tájainak gazdasági helyzetét, az ottani rokkantak arányával, kiderül, hogy azokban a megyékben, ahol magasabb a munkanélküliség, gyengébb a szociális-, illetve az egészségügyi ellátás, s ahol nagyobb a szegénység, ott több a rokkantellátásból élő, illetve az azt kérvényező.
A ,,rokkantságiban" az emberek sokszor a túlélés egyetlen módját látják, ám dr. Fodor Zsuzsanna megyei foglalkozás-egészségügyi főorvos többször látott arra is példát,  amikor a cégvezető — mert nem tudta kifizetni a végkielégítést — soron kívüli alkalmassági vizsgálatra küldte a leépítésben érintett dolgozóját, mondván, próbálkozzon meg a leszázalékolással. Természetesen, ha ezt az alkalmazott állapota nem indokolta, akkor maradt a vállalatnál.

Hazánkban a KSH legfrissebb adatai szerint összesen 2,98 millió ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást. Utóbbi körbe tartozik a rokkantsági nyugdíj is, Magyarországon minden negyedik, azaz 750 ezer ember él ebből. A régiónkban Békésben a legtöbb a nyugdíjasok között a rokkantsági ellátásból élő, 22,44 százalék. Ebből a szempontból hazánk hátul áll a 33 fejlett országot tömörítő OECD-államok sorában, nálunk az aktív korú lakosok közül minden tizedik rokkantnyugdíjas. Elemzők szerint amennyiben összehasonlítjuk az ország különböző tájainak gazdasági helyzetét, az ottani rokkantak arányával, kiderül, hogy azokban a megyékben, ahol magasabb a munkanélküliség, gyengébb a szociális, illetve az egészségügyi ellátás, s ahol nagyobb a szegénység, ott több a rokkantellátásból élő, illetve az azt kérvényező.

A ,,rokkantságiban" az emberek sokszor a túlélés egyetlen módját látják, ám dr. Fodor Zsuzsanna megyei foglalkozás-egészségügyi főorvos többször látott arra is példát,  amikor a cégvezető — mert nem tudta kifizetni a végkielégítést — soron kívüli alkalmassági vizsgálatra küldte a leépítésben érintett dolgozóját, mondván, próbálkozzon meg a leszázalékolással.

A teljes cikk a beol.hu-n olvasható.

 

Könyveink