hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Békássy Szabolcs hetente több százezer megbetegedéssel számol

A légúti járvány hátterében döntő többségében a koronavírus áll – mondta az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos.

Békássy Szabolcs szerint országosan hetente több százezer megbetegedéssel kell számolni. Mint mondta, légúti figyelőszolgálat működik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül, ide érkeznek a minták a háziorvosi praxisokból, amelyek azt mutatják, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

Békássy Szabolcs elmondta, a 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, ráadásul ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amelyre a következő hetekben kell számítunk.

Az influenzaoltások felvétele még mindig nem késő, ezek rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, így azon 60 év feletti, illetve 60 év alatti, de krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek számára, akik még nem vették fel ezeket a védőoltásokat, a beadatásuk feltétlenül ajánlott, hiszen tudjuk, hogy az influenzafertőzésnek is lehet nagyon súlyos lefolyása ezekben a csoportban – mondta Békássy Szabolcs az InfoRádióban. Hozzátette: a koronavírus ellen nagyságrendileg 100 ezer, új típusú Pfizer-vakcina áll rendelkezésre,
ezek a vármegyei irányító kórházak oltópontjain érhetők el.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink